Wpis z mikrobloga

#3d #grafika3d #vray #sketchup

Dobra mireczki, trochę będę spamował :)

Potrzebuję dowiedzieć się, jak najlepiej stworzyć światło słoneczne w V-Rayu - nie potrzebuję ładnie oświetlać od zewnątrz, ale potrzebuję żeby światło ładnie wpadało do zamkniętego pomieszczenia przez okno. Czytałem tutoriale, większość poleca skorzystać z Dome Light i wrzucić je do środka pomieszczenia, ino u mnie to nie za bardzo działa, niezależnie jak dużą intensywność na to światło nałożę. Chciałbym zrobić render pomieszczenia w dwóch opcjach - w nocy, z włączonymi źródłami światła wewnętrznego, oraz właśnie bez świateł w środku tylko ze światłem dziennym wpadającym przez okno. Brak mi już pomysłów. Poratujcie!
  • 6
  • Odpowiedz
@thePiter: zwykle wstawia się na zewnątyrz jakaś hdrke albo tak jak mówisz dome czy sunlight a w środku stosuje się tzw. portale, które maja rozmiar okna i się je umieszcza tam gdzie okna, tylko nie jestem pewnimn czy przed czy za oknem
  • Odpowiedz
@thePiter: Tak jak @Kopytko1 napisał, portal + możesz sobie poza kadrem dołożyć jakieś rect lighty, które Ci podbiją światło, tylko pewnie trzeba będzie wyłączyć w nich cienie. W jakiejś scenie tak robiłem i to mi się sprawdziło.
  • Odpowiedz