Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się jakie podejście maja ludzie spod tagu #wegetarianizm #weganizm do #aborcja ?

Mój przyjaciel wczoraj przyznał mi się ze jego dziewczyna wegetarianka od 13 lat, utrzymujaca diete weganska a wrecz witarianska od 4 lat, kiedyś byla w ciąży i usunęła. Jezeli tak bardzo zależy im na życiu braci mniejszych to czy zabijanie wlasnego dziecka nie jeest hipokryzja i #logikarozowychpaskow?
#bekazwegetarian
  • 114
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dorotka-wu: zabicie dziecka to morderstwo, płod to nie dziecko, skoro wiesz, że zabijanie to coś złego, to dlaczego zabijasz zwierzęta z tymi zachlanymi menalami na ambonie? Dowiedz się najpierw co to aborcja, zanim zaczniesz zabierać głos.
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: Beka z różowych pasków plujących na różowe paski dla poklasku od otaczających mężczyzn.

Co do meritum to zależy od konkretnego przypadku, tego jak wygląda wegetarianizm danej osoby. Taka świnia, która nie może się obrócić w klatce czuje. Dzik postrzelony przez ciebie również. Natomiast zarodek, który nie zdążył się ukształtować, nie czuje.
  • Odpowiedz
@dorotka-wu No mogła i koniec kropka. Po co rozważać moralność innych i ich decyzje?
W sensie jaki masz w tym interes? Mi byłoby szkoda mojego czasu.
Jeśli to jest jakieś nawiązanie do gownoburzy która się tworzy przy zdjęciach z polowań to ja nie wiem, ani jedzenie mięsa ani decyzja o aborcji mnie nie ruszają, bo nie są to moje decyzje, nie siedzę w głowach innych, nie wiem jakie mieli za i
  • Odpowiedz
to jak mogla usunac.ciaze?

@dorotka-wu: normalnie. Dla niektórych życie zwierząt jest ważniejsze niż życie ludzi, do tego dochodzi podwójna moralność - każdy ją ma.
  • Odpowiedz
@dorotka-wu:

.>płód
.>dziecko

Lepiej zapytać dlaczego przeciwnicy aborcji tak bardzo przejmują się nieunerwionym zlepkiem komórek, a nie widzą nic złego w torturowaniu czujących ból i strachu zwierząt?
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: Wydaje mi się, że nie jesteś zbyt mądra, więc ci wymienię powody. Może uda ci się to poskładać w całość.
Ponieważ:
- istnieje medyczny konsensus, że płód nie odczuwa bólu przed 7. miesiącem ciąży;
- 91,6% wszystkich aborcji dokonywanych jest przed 13 tygodniem - płód ma wtedy wielkości śliwki;
https://www.cdc.gov/reproductivehealth/data_stats/
- niektórzy weganie nie mają nic przeciwko jedzeniu lub wykorzystywaniu/zabijaniu owadów (oczywiście w rozsądnych ilościach i w konkretnym praktycznym celu). W wielu przypadkach taki płód nie jest bardziej rozwinięty niż robak (gdzieś 9 tygodnia jest
  • Odpowiedz
@Lysyn: ja akurat jestem zdania ze jezeli nie moge mieć dzieci to się zabezpieczam. I uprawialam seks będąc młoda dziewczyna ale wiedziałam do czego sluzy prezerwatywa i tabletki antykoncepcyjne
  • Odpowiedz
ja akurat jestem zdania ze jezeli nie moge mieć dzieci to się zabezpieczam. I uprawialam seks będąc młoda dziewczyna ale wiedziałam do czego sluzy prezerwatywa i tabletki antykoncepcyjne

@dorotka-wu: W życiu bywa różnie. Nie każdy jest Dorotką. Nie każda prezerwatywa wytrzyma. Tabletki nie mają 100% skuteczności. Dlaczego projektować życie dla nadludzi - Dorotek, które nigdy nie robią niczego głupiego?
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: Spieszę z pomocą. Weganizm i wegetarianizm nie ma nic wspólnego z aborcją. Hipokryzja to czuć empatię do braci mniejszych: piesków, kotków a jednocześnie jedząc świnki, krówki itd.
  • Odpowiedz
dlaczego przeciwnicy aborcji tak bardzo przejmują się nieunerwionym zlepkiem komórek, a nie widzą nic złego w torturowaniu czujących ból i strachu zwierząt?

@Clefairy: a ktoś tutaj pisał coś o torturowaniu zwierząt? przecież @dorotka-wu poluje, a nie torturuje, więc skąd nagle pomysł żeby wtrącić do komentarza torturowanie? (。ヘ°)
  • Odpowiedz