Wpis z mikrobloga

Mieszkam w bloku bardzo blisko centrum miasta, które cierpi na wieczny niedobór miejsc parkingowych. Jako, że pod blokiem mamy spory parking należący do naszej spółdzielni, na którym nie obowiązuje strefa płatnego parkowania to tutejsze Janusze Cebularze zaczęły zastawiać nasz parking mimo znaku zakazu wjazdu dla nie mieszkających tutaj osób. Wczoraj do godziny 17 nie mogłem zostawić samochodu pod blokiem, bo k---a Janusz chce przyoszczędzić na parkowaniu.

Właśnie podjechała straż miejska, którą wezwałem i w-----a 11 mandatów.

Miłego dnia s--------y.

#coolstory #wiosenneporzadki #januszeparkowania #patologiazmiasta #cebula
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Właśnie podjechała straż miejska, którą wezwałem i w-----a 11 mandatów.

@to_wszystko_nie_tak: nie lepiej by było dać znak z ostrzeżeniem o odholowywaniu? Wtedy taki delikwent oprócz mandatu musi wybulić za holowanie, drałować np. na Balice i zapłacić jeszcze za parking strzeżony :)
  • Odpowiedz
@wiadomosc24: art. 97 §1 kpw

W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:

1. schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,

czyli to o czym mówiłeś, ale
  • Odpowiedz
@ZajebbcieTrudnyNick: To teraz powiem Ci jak to wygląda z mojego doświadczenia, na podstawie jednej z kilku moich spraw. Zostawiasz samochód na zakazie, rano przychodzisz- jest karteczka, olewasz. Za 3 miesiące dostajesz polecony, odpisujesz, że nic nie wiesz, nic nie zrobiłeś, nie pamiętasz, prosisz o podstawy prawne (pismo zawiera błędy prawne), wymieniasz się korespondencją ok. 3 razy. SM łapie ból d--y, bo przedawnienie tuż, tuż i w 11 miesiącu po popełnieniu
  • Odpowiedz