Wpis z mikrobloga

zaczynam przygodę z siłownia po dwóch latach przerwy. Kiedyś tak jak wszyscy trening dzielony szło średnio. Cel masa mam 31lat 70kg 183cm. Znalazłem tutaj trening FBW jak na obrazku:) proszę o podpowiedzi do treningu dwa razy występuje uginanie ramion na biceps czy nie lepiej raz dać cos innego? #mikrokoksy #silownia
Przem77 - zaczynam przygodę z siłownia po dwóch latach przerwy. Kiedyś tak jak wszysc...

źródło: comment_nMOs82CTZG67b3leYMHJVbUVZ2z2Xr7L.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Brofessor: a trening ogólnie dobry w moim przypadku? Pytanie pewnie głupie ale dużo czytam ostatnio w temacie i już się gubię po mału od ilości informacji często różnych...
  • Odpowiedz
  • 0
@nienagannytroll: na szczęście na siłowni na której ćwiczę jest maszyna która pomaga się podciągnąć, nie wiem jak to się fachowo nazywa. Ale rzeczywiście bez pomocy zrobić trzy serie podciągania szeroko mało kto na początku da radę pewnie
  • Odpowiedz
@Przem77: Ta, czytałem, że można ćwiczyć z gumą, można się podpierać 1 nogą, ale to dość niewygodne, i zanim się człowiek ułoży, mija 10 minut.

Rozumiem, że to ćwiczenie ogólnorozwojowe i w ogóle, AAA FAP FAP czad, ale k---a, nie ma opcji, że nowa osoba się podciągnie 3-5 razy. Kto to wymyślił? Ja do tej pory nie dam rady, za dużo ważę, żeby to zrobić.
  • Odpowiedz
@Przem77: O łydkach i brzuchu możesz na początku zapomnieć na 2-3 miesiące. Przyzwyczaj organizm i porządnie skup się na spinaniu brzucha przy prawie każdym ćwiczeniu i już nie musisz go robić na początek przynajmniej. Łydki podobnie przy rozgrzewce, bo osiągnięciu względnej formy wtedy zmodyfikuj plan i dorzuć łydki i brzuch.
Zamiast podciągania z maszyną rób ściąganie drążka górnego do karku. Zwykłe podciągnięcia nachwytem dorzuć jako ostatnią serię w plecach i
  • Odpowiedz
  • 0
@orlando74: a możesz uzasadnić czemu ściąganie drążka będzie lepsze? Wszędzie opisują żeby robić wielostawowe ćwiczenia a ściąganie bardziej izoluje chyba? Chociaż maszyna tez stabilizuje pozycje wiec sam już nie wiem
  • Odpowiedz
@Przem77: Przede wszystkim regulacja obciążenia, dobry progres i zwiększa się siła. Która owocuje zwiększeniem ilości powtórzeń podciągnięć jeśli są problemy z nimi. Bardzo szerokie podciąganie jest ruchem nienaturalnym i chcąc nie chcąc r---------a Ci rotatory.
  • Odpowiedz
  • 0
@nienagannytroll: co do maszyny to polega na tym ze kolanami opierasz się na podpórce która pomaga ci się podnosić całkiem wygodne lepsze od pomocy kogoś za kolana itp. Można tez oczywiście ustawić sile tej pomocy . Jedyny minus to to ze stabilizuje pozycje i pewnie przez to mniej mięśni się angażuje niż bez pomocy ale cos za cos
  • Odpowiedz
  • 0
@orlando74: na tej maszynie tez można sobie dawkować ciężar pomocy. Co do szerokości to staram się nie przesadzać nawet przy za dużym rozstawie dłoni nie wygodnie mi się robi wiec chyba Ok to wykonuje
  • Odpowiedz
  • 0
@orlando74: z dawnych czasów pamietam tez niestety ze miałem problem z równym ściąganiem drążka z obu stron. Ja tego nie czułem ale znajomo zwracali uwagę, nie chodzi o wypoziomowanie drążka a bardziej o to ze prawa ręka jakby bardziej z przodu a lewa z tylu
  • Odpowiedz
@Przem77: Za duży ciężar, za mała ilość powtórzeń, błędy w technice. To są tylko jedne z wielu powód dlaczego tak mogło być, nie jest to wymagające ćwiczenie i powinieneś kontrolować poziom bez problemu.
  • Odpowiedz
  • 0
@orlando74: tu masz racje przy dużym ciężarze to się zaczynało. Teraz już starszy i trochę mądrzejszy jestem:) wiec z ciężarami nie będę przesadzał bo wiem ze nie o to chodzi
  • Odpowiedz