Aktywne Wpisy
Ziobrysta +185

Wrrronika +539
Baba ma od niedawna choupa i się cieszy
Fajny jest, taki miękki, ciepły i ma brodę
I czuje się baba jakby nie musiała być cały czas babochluopem [bo świat cienszki] i chce się starać dla niego. Jedyna wada, że dwie godziny pociongiem stąd. Ale ja jestem gotowa się przeprowadzić w razie czego bo i tak mam pracę zdalną.
Yay baba!
Fajny jest, taki miękki, ciepły i ma brodę
I czuje się baba jakby nie musiała być cały czas babochluopem [bo świat cienszki] i chce się starać dla niego. Jedyna wada, że dwie godziny pociongiem stąd. Ale ja jestem gotowa się przeprowadzić w razie czego bo i tak mam pracę zdalną.
Yay baba!
źródło: 1000032022
Pobierz

Mirki, mam strasznie #!$%@?ący problem związany z wifi w domu. Mianowicie mieszkałem w miejscu A gdzie łączyłem mojego lapka i komp kobiety (stacjonarny z kartą wifi USB) z routerem i mieliśmy problem z tym, że bardzo duży packet loss do routera.
Wymieniliśmy router i pomogło na krótki okres czasu po którym problem powrócił. Ping typu 1000+ do 192.168.1.1, 80-90% packet loss do samego routera. Wymieniliśmy na inny router, taki za 350 zł... i problem nadal występował.
Niedawno przeprowadziliśmy się do wynajętego mieszkania, gdzie właściciel ma internet założony, swój własny router i mamy to samo. W grach lagi jak #!$%@? (często tylko jedna osoba ma), ping do samego routera ponad 700, co chwile packet loss.
O co może chodzić? Oba Windowsy pokazują zużycie sieci na poziomie 0-20 kb/s uploadu i downloadu. Czy jest możliwość że istnieje jakiś konflikt sieci wifi, jakiś częstotliwości czy #!$%@? wie czego? Bo jak to możliwe że w kółko cały czas mamy ten sam problem, zwykle jest to jeden z dwóch kompów chyba nie zdarza się tak że dwa na raz, takie lag spike'i przychodzą i odchodzą niespodziewanie, ich siła jest również różna, czasami lekko zetnie a czasami co 30 sekund jest 10s przerwy w połączeniu z routerem. Ja się na wifi zupełnie nie znam ale jest możliwość że jakoś te dwa kompy się nawzajem zakłócają tak mocno? Czy można nie wiem jakoś zmienic zakres częstotliwości czy cokolwiek żeby poprawić sytuację?
Przypominam problem występował na 3 różnych routerach w 1 mieszkaniu i na kolejnym, czwartym routerze w drugim mieszkaniu.
Podłączenie kompa stacjonarnego ethernetem wchodzi w grę tylko jest problematyczne bo będę musiał ciągnąć 15m kabla ale jak nic nie wymyślę to chyba zdecyduje się na to w ostateczności. No ale jednak może ktoś z Was coś doradzi??
TL;DR
2 kompy na wifi, losowy gigantyczny packet loss nawet, pingi nawet do 1000ms do samego routera, wymieniany router 3x i 1x zmieniane mieszkanie wraz z routerem #jakzyc ( ͡° ʖ̯ ͡°)
http://www.sloneczko.net/pomoc/pl/jak_znalezc_odpowiedni_kanal_sieci_wifi
Jeśli po kablu normalnie - sprawdzasz kanały w pobliżu (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer), jeśli jest sporo sieci to zmieniasz w ustawieniach rutera na najmniej używany.
Potem sterowniki od kart - reinstalacja, instalacja najnowszych lub najstarszych, szczególnie jak Win10, bo ten potrafi sobie przez Windows Update ściągnąć nowsze drivery niekoniecznie pasujące do samej karty (różnica wersji sprzętowej