Wpis z mikrobloga

Cześć Mircy. Jakiś czas temu pisałem o problemie, jaki miałem z komputerem, a mianowicie podczas oglądania niektórych filmów na youtube komp się wyłączał, po czym od razu wstawał. Wyglądało to jak hard reset. Sprawdzałem dzienniki zdarzeń, rzeczywiście występowały dwa błędy w momencie restartu, ale ze względu na małą wiedzę, nic mi one nie mówiły. Od tego czasu trochę minęło i udało mi się ze sporą dozą prawdopodobieństwa zawęzić przyczyny tego zjawiska do filmów w rozdzielczości 720p lub wyższej.

Czy macie jakieś pomysły cóż to może być? Temperatura? Zasilacz? Coś innego? Wiatraczek na procku się kręci, omiotłem radiator, na tym skończyły mi się pomysły. Z góry dzięki za wszelaką pomoc.

#komputery #pc #pytaniedoeksperta
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Jurigag wentylatory w obudowie czyszczone na biezaco. Pytanie o zasilacz musiales dodac w edicie, bo wyswietlilo mi sie dopiero teraz. Nie moge sprawdzic, bo jest zamontowany etykieta do dolu, ale z tego co sobie przypominam to chyba chieftec 750w Bronze
  • Odpowiedz
@Jurigag: wszystko wyczyszczone, pasta zmieniona (choć będę musiał wymienić chłodzenie - podczas montażu wyłamałem ząbki w dwóch plastikowych otulinach, w które wchodzą trzpienie i wątpię, żeby można było je gdzieś dostać osobno). Temperatura po 5-minutowym teście PSU nie przekracza 68 stopni, więc pomogło.

Niestety, filmik dalej resetuje mi kompa.
Zrobić dłuższy test PSU, np. godzinny? Czy może puścić memtest?
  • Odpowiedz
@Jurigag: komputer zachowuje się tak, jakby fizycznie mu odciąć zasilanie (np. przez wykręcenie korków), a po ok 3 sekundach, gdy już prawie zatrzymają się wszystkie wiatraczki itd - uruchomić go normalnie guzikiem POWER.
Zasilacz mi się nie przegrzewa, jeżeli wierzyć brakom alertów z OCCT. Nie ma BSOD ani żadnych komend (typu tryb awaryjny etc.) przed uruchomieniem windowsa 10. Komp po prostu gaśnie jakby mu wyjąć wtyczkę, po czym bezczelnie wstaje
  • Odpowiedz