Cześć Mircy. Jakiś czas temu pisałem o problemie, jaki miałem z komputerem, a mianowicie podczas oglądania niektórych filmów na youtube komp się wyłączał, po czym od razu wstawał. Wyglądało to jak hard reset. Sprawdzałem dzienniki zdarzeń, rzeczywiście występowały dwa błędy w momencie restartu, ale ze względu na małą wiedzę, nic mi one nie mówiły. Od tego czasu trochę minęło i udało mi się ze sporą dozą prawdopodobieństwa zawęzić przyczyny tego zjawiska do filmów w rozdzielczości 720p lub wyższej.
Czy macie jakieś pomysły cóż to może być? Temperatura? Zasilacz? Coś innego? Wiatraczek na procku się kręci, omiotłem radiator, na tym skończyły mi się pomysły. Z góry dzięki za wszelaką pomoc.
@Bartpabicz: Ja bym celował w zasilacz . Typowe zachowanie zwiększony pobór mocy bo większa rozdzielczość i skok napięcia powoduje reset. Ewentualnie problem z ramem ;x sprawdzałeś inne przeglądarki ?
Tutaj bardzo ciekawa sytuacja - pod Firefoxem komp się nie resetuje! Nigdy tego nie sprawdziłem. A już liczyłem, że wymiana PSU załatwi sprawę:/ Jakieś dalsze pomysły Panowie?
@Bartpabicz: No to może problem z wysokim wykorzysteniem ramu i któraś z kości szwankuje zrób mem testa. Albo najlepiej testy pokolei na każdy z podzespołów :D aby wyelminować problemy z gpu i cpu
@Bartpabicz: tak jak napisałem, zasilacz, temperatury, na chrome/operze mogła po prostu działać akceleracja sprzętowa i korzystać z karty mogło i pobierać więcej prądu i tyle
@Jurigag: Też obstawiam psu ale staram się wyeliminować inne rzeczy zresztą przy teście gpu wyjdzie reset pewnie i wtedy było by wiadomo na 100% ze zasilacz
W OCCT przy teście CPU na Infinite przez 5 minut nie wyłąpał żadnego błędu - pomimo złapania maksimum temperatury (81'C). Przy teście PSU w tym samym programie test został przerwany po ok. 3 minutach, powód
@Bartpabicz: kiedy ostatnio pasta zmieniana? chłodzenie wyczyszczone sprzężonym powietrzem? jakie jest to chłodzenie? box od tego procesora czy może od innego? w ustawieniach occt powinno dać się wyłączyć tą opcje od wyłączania na temperaturze jakiejś tam
@Bartpabicz: no to wyczyść powietrzem, pastę wymień na nową bo temperatury za wysokie, jakieś wentylatory w obudowie masz? je też wyczyściłeś? jaki zasilacz pytam już po raz enty
Czy macie jakieś pomysły cóż to może być? Temperatura? Zasilacz? Coś innego? Wiatraczek na procku się kręci, omiotłem radiator, na tym skończyły mi się pomysły. Z góry dzięki za wszelaką pomoc.
#komputery #pc #pytaniedoeksperta
https://www.youtube.com/watch?v=SByOoh2XK6c
To filmik wrzucony jakiś czas temu na wykop, o ręcznej produkcji piór.
Temperaturę mierzyłem OCCT i żadna z wartości w okienku TEMPERATURE nie przekroczyła 45'C. Komp oczywiście sie zresetował
Poniżej wklejam zrzuty ekranu błędów dziennika zdarzeń, które udało mi się znaleźć metodą brute-force:)
Tutaj bardzo ciekawa sytuacja - pod Firefoxem komp się nie resetuje! Nigdy tego nie sprawdziłem. A już liczyłem, że wymiana PSU załatwi sprawę:/ Jakieś dalsze pomysły Panowie?
zaczynam testy. OCCT da radę, czy jakieś inne polecacie?
W OCCT przy teście CPU na Infinite przez 5 minut nie wyłąpał żadnego błędu - pomimo złapania maksimum temperatury (81'C). Przy teście PSU w tym samym programie test został przerwany po ok. 3 minutach, powód