Aktywne Wpisy

Nie wytrzymuje psychicznie na #emigracja. Patusy z pokoju obok, jak sobie wybierałem ubrania na jutrzejszy wepchnęli mnie "na żarty" do szafy po czym związali wyjście trytytkami. Prosiłem żeby otworzyli a oni śmiali się przez 20 minut i mówili żebym tam spał. Wpadłem w panikę i prawie tam zemdlałem. Jak się rozbeczałem to dopiero poszli do rozum do głowy i otworzyli. Szkoda że nie mogę tego rzucić bo nie będę miał za

Od kiedy odkryłem na Allegro soki tloczone z jabłek i innych owoców nie mogę się nadziwić jak mógł mi smakować te chemiczno-cukrowy ulep zwany colą XD
A taki sok nie dość że jest dobry, to jeszcze ma większość substancji odżywczych surowych owoców.
A teraz, po tych podatkach cukrowych to jeszcze ceną wygrywa, bo da się dostać 20l za 50 zł, czyli po 2,5 zł za litr.
#ciekawostki #pijzwykopem #gotujzwykopem #protip #dieta
A taki sok nie dość że jest dobry, to jeszcze ma większość substancji odżywczych surowych owoców.
A teraz, po tych podatkach cukrowych to jeszcze ceną wygrywa, bo da się dostać 20l za 50 zł, czyli po 2,5 zł za litr.
#ciekawostki #pijzwykopem #gotujzwykopem #protip #dieta

for element in collection:element = None
o co tu chodzi? #python
collection = Nonecollection = [1, 2, 3, 4, 5]
for element in collection:
element = None
print(element)
print(collection)
ten print z petli bedzie oczywiscie zwracal none none none... ale ten ostatni poza petla wypisze 1,2,3,4,5 czyli sama lista zostala nie ruszona, czyli kopia, a nie referencja? Chyba, ze czegos nie rozumiem?
Bo element jest tylko w scope'ie funkcji, jabym zrobil:
collection = [1, 2, 3, 4, 5]
for element in collection:
collection = None
elementw kolejnych obiegach pętli wskazuje na kolejne obiekty zcollection. W każdym obiegu pętli jedyne co robimy, to nadpisujemy tę zmienną, by wskazywała naNone. Ani kolekcja, ani żaden z elementów nie jest modyfikowany.@xaoc:
elementto jest referencja. Aleelement = Nonenie zmodyfikuje wskazywanego obiektu, tylko zmodyfikuje zmiennąelement, by wskazywała na wartośćNone.element. Jest to po prostu bez sensu i tyle :)Jakby tam był dalszy kod który spodziewa się, że element to jest faktyczna wartość z kolekcji, to nie będzie działać. Więc jak najbardziej takiej konstrukcji nie należy stosować.
Ja bym w takim razie powiedział, że jest to wskaźnik. I wtedy by to miało dla mnie sens.
Tylko, że to pytanie odsyła do kursu dla początkujących (jak się nie zna odpowiedzi) a totalnie początkujący po prostu tego nie zrozumie w ogóle. Natomiast ludzie, którzy przychodzą z innych języków muszą ogarnąć specyficzne rzeczy - w tym pytaniu mogą się zachować podobnie jak Ty.
Czyli raczej bym