Wpis z mikrobloga

Witam Mireczki, w #jezykrosyjski jest literka 'г' dlaczego w wyrazie ''погода'' jej wydźwięk to G a już w słowie ''Сегодня'' jest to W?
próbuję znaleźć jakąś zasadę, która trochę ułatwiłaby mi sprawę
#rosyjski #pytanie #jezykiobce
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nikecrie: no że jak masz ciąg liter "его" w słowie, to to G czytasz jako W. To samo jak masz "его" jako "jego" też czytasz "jewo". Ale lepiej niech się wypowie ktoś kto bardziej ogarnia ʕʔ
  • Odpowiedz
@nikecrie: To pozostałość po historycznej wymowie, w końcówkach "-ого" i "-его"; "Сегодня" także podpada pod tę kategorię jako zbitka dwóch wyrazów.
Przypomnę jeszcze że są nieliczne wyrazy, gdzie "Г" czyta się dokładnie jak polskie "H", np. Бог, лёгкий, мягкий
  • Odpowiedz
@Ultimator:

Przypomnę jeszcze że są nieliczne wyrazy, gdzie "Г" czyta się dokładnie jak polskie "H", np. Бог, лёгкий, мягкий

I więcej takich przykładów mamy też w j.
  • Odpowiedz
@paczesik: Z tego co pamiętam w ukraińskim generalnie G powinno oznaczać się ґ, gdyż г oznacza dźwięk zbliżony go H, znacznie popularniejszy w w tym języku - stąd Ukraińcy w przeciwieństwie do Rosjan i Polaków jeżdżą w "hory", a zmarłych chowają w "mohyle".
Aczkolwiek ekspertem nie jestem, moja znajomość rosyjskiego to jego podstawy, a ukraiński znam na tyle by odróżnić go od rosyjskiego i wyprodukować proste zdania typu "Мія кішка
  • Odpowiedz