Wpis z mikrobloga

@eXsio: nie ma innej opcji, zawsze select pote update i najlepiej wcześniej backup. Ja robie backup zawsze oprócz jednego razu. Na szczęście nic nie zepsułem ale serce chciało mi wyskoczyć
  • Odpowiedz
@elcezet: 1. to oni odpowiadaja za backup, wiec jesli go nie maja a dali ci takie prawa na bazie to jest ich wina.
2. Jesli nie moga odtworzyc danych a zakladam, ze zrobiles to przypadkowo to wtopa. Aczkolwiek nie powinni cie obwiniac dajac takie mozliwosci na produkcji.
3. Sam kiedys zaktualizowalem na bazce ponad 4mln wierszy na 5 serwerach bo uzywalem registered servers w management studio ( ͡° ʖ
  • Odpowiedz
  • 11
@elcezet to nic w porównaniu z tym kiedy przeglądasz gorące na telefonie i chcąc wyjść z wpisu tapniesz wstecz dwa razy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Dla tych którzy czekają na ciag dalszy historii mam z smutną wiadomość więcej nic na ten temat nie napiszę. Dzis rano miałem zacząć grzebać w bazie danych ale kupa tak mnie przycisnęła, że mialem 30 min posiedzenie, a jak wiadomo podczas długiego robienia kupy w glowie rodzą się posrane myśli. I tak było w moim przypadku. Po 16 minucie walki z tym demonem zacząłem myśleć o tym co mam dzis zrobić i
  • Odpowiedz
@elcezet: Plot twist - historia OPa jest prawdziwa, ale jak się zorientował co odwalił i co mu grozi to ją zdementował żeby nie dostać jeszcze bardziej po głowie od szefa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@elcezet: A ten serwer nie jest przypadkiem na ZFS/BTRFS/LVM? Jeżeli tak to nie jest to żaden problem. A ja... przed chwilą usunąłem sobie klucz prywatny SSH do kilkunastu serwerów, a tak się składa że router w mieszkaniu mi padł i nie mam dostępu do NASa z backupem z #pracbaza... #gorzkiezale
  • Odpowiedz
to nic w porównaniu z tym kiedy przeglądasz gorące na telefonie i chcąc wyjść z wpisu tapniesz wstecz dwa razy ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@wywu: dlatego korzystam z przeglądarki, która ma opcję 'dalej' która kasuje 'wstecz' ;)
  • Odpowiedz
przed chwilą usunąłem sobie klucz prywatny SSH do kilkunastu serwerów, a tak się składa że router w mieszkaniu mi padł i nie mam dostępu do NASa z backupem z #pracbaza

@szy_mat: Trzymasz firmowe backupy w domu? :/
  • Odpowiedz