Wpis z mikrobloga

@rudelusterko: to musisz zamazac dysk, ogolnie sa jakies programy do tego, ale chyba tez nie masz na 100% ze ktos czegos nie odzyska. Ogolnie robi sie to tak ze usuwa sie dane a pozniej zastepuje sie je np 0, albo losowymi danymi.
  • Odpowiedz
@rudelusterko: możesz żerować albo zamazywać (nadpisywać) Z tego co wiem.to zerowanie dużo bardziej zużywa dysk. Według mnie lepiej napisać cały dysk, jeśli zrobisz to trzykrotnie masz 100000% pewności ,że nikt tego nie odzyska
  • Odpowiedz
@rudelusterko jeśli chcesz mieć pewność, to konieczne jest nadpisywanie wielokrotne losowymi wartościami. Są do tego programy. Wpisy wyżej niestety nie są wartościowe.

Jeśli chcesz tylko trochę utrudnić i nie podejrzewasz, żeby ktoś bardzo próbował odzyskiwać, to tylko wtedy możesz napisać wszystko zerami. Ale nadal trzeba to pomocy programu zrobić.
  • Odpowiedz
@maciejg: O, jak się mylę, to może wskaż w którym miejscu, bo takim komentarzem niewiele wnosisz.
1. Czym jest zerowanie dysku jak nie nadpisaniem całej powierzchni zerowymi wartościami?
2. Jeśli uważasz, że po jednokrotnym nadpisaniu realnie da się dane odzyskać, to znaczy, że nie rozumiesz o czym była praca Gutmanna, od którego cały ten mit wielokrotnego nadpisywania się wziął.
  • Odpowiedz
jeśli chcesz mieć pewność, to konieczne jest nadpisywanie wielokrotne losowymi wartościami.

@maciejg:
http://skeptics.stackexchange.com/questions/13674/is-it-possible-to-recover-data-on-a-zeroed-hard-drive

This study has demonstrated that correctly wiped data cannot reasonably be retrieved even if it is of a small size or found only over small parts of the hard drive. Not even with the use of a MFM or other known methods. The belief that a tool can be developed to retrieve gigabytes or terabytes of information from a
  • Odpowiedz
@Belkotliszek po nadpisaniu nowymi danymi odzyskanie poprzednich wartości jest trudne. Ale to jeśli nowy użytkownik nagra swoje dane. Samo nadpisanie całości zerami nie jest gwarantuje bezpieczeństwa. Nie po takich zmianach firmy pomagają odzyskać dane.

@rudelusterko nie mam nic pod ręką, weź cokolwiek, co Google podpowie. Tu chodzi tylko o to, by jakkolwiek losowo zapisać dysk.
  • Odpowiedz
@maciejg:

po nadpisaniu nowymi danymi odzyskanie poprzednich wartości jest trudne

"trudne" to jest już odzyskanie pojedynczego bajtu, a nie jakiejś sensownej informacji, wyliczenia masz w poprzednim poście

Nie po takich zmianach firmy pomagają
  • Odpowiedz
@Belkotliszek dzięki za link!
Fakt, że nie brałem pod uwagę zmiany gęstości zapisu na współczesnych dyskach. Nadal oddając dysk wolałbym nadpisanie losowymi wartościami, niż zerami. Ale nigdzie nie mówię o 35-krotnym :)
Nie, ofert takich nie podam - wycena zawsze jest indywidualna, w dodatku bez gwarancji, że się uda. Ale! Tu chodzi o gwarancję, że się nie uda - a to już co innego.
  • Odpowiedz
@maciejg: W linku który podałem był wspomniany The Great Zero Challenge , który pozostał nieroztrzygnięty. Nagroda była mała, aczkolwiek sądzę, że firma odzyskująca dane, gdyby rzeczywiście była w stanie to zrobić, mogłaby się pokusić o wygranie wyzwania, zyskując w ten sposób rozgłos.

Nadal oddając dysk wolałbym nadpisanie losowymi wartościami, niż zerami. Ale nigdzie nie mówię o 35-krotnym :)

Ale pisałeś o kilkukrotnym, a wg tego co podałem, jednokrotne nadpisanie wystarcza.
  • Odpowiedz
@Belkotliszek ale pisałem też "jeśli chcesz mieć gwarancję". I mam też na uwadze, że celem jest, żeby nie dało się odzyskać niczego (i.e. czegokolwiek), a nie wszystkiego.

Dzięki za wartościowe uwagi. Sądzę, że temat wyczerpaliśmy, na tyle, że Op wybierze sobie metodę świadomie.
  • Odpowiedz
@Ewentualnie ok: wycofuję zbyt stanowcze stwierdzenie.
Jednocześnie zaznaczam, że chodzi o gwarancję, że niczego nie da się wyciągnąć - a tu nadpisanie zerami jest dość słabym rozwiązaniem. Lepiej losowymi.
Może być?
  • Odpowiedz