Wpis z mikrobloga

Mircy!
Potrzebuje wykonać kilka prostych, realistycznych renderów. Chodzi generalnie o wizualizację produktu.
Jestem na etapie nauki modelowania, ogarniam sketchupa, inventora i solida trochę więc stwierdziłem, że jeżeli ma być profesjonalnie to skorzystam z #3dsmax .

No i ogólnie tutoriali odnośnie modelowania jest milion. Nauka będzie żmudna ale mam nadzieję, że kiedyś się to zwróci.
Chcąc jednak znaleźć jakiś sensowny poradnik odnośnie fotorealistycznego renderowania, każdy renderuje w #vray ewentualnie #mental

Niestety nie mogę sobie pozwolić na zakup licencji ( ͡° ͜ʖ ͡°), studencka też kosztuje parę złotych.

No i tutaj moje #pytanie, do ludzi ogarniętych w #3d #grafika #grafika3d

Czy jest względnie realne wykonanie realistycznego renderu wbudowanym w 3ds maxa silnikiem renderującym? Ewentualnie takim, który oferuje darmową, studencką licencję :D

Chętnie też przygarnę linki do jakichś rzeczowych tutoriali. Najlepiej w języku polskim :)
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FeniEnt: @Powuyo: czuje magiczną więź między użytkownikami 3ds maxa i Nintendo 3ds, jedyne tagi które są przyjacielsko do siebie nastawione i radośnie sobie śmieszkują z wpadek. Kocham #3ds.
  • Odpowiedz
@Powuyo: A co do tematu problemu, możesz sobie spróbować wyrenderować w np. Marmoset Toolbag, który ma 30 dniowego triala. Rzecz jasna trial pewnie nie zezwala na komercyjne wykorzystanie, ale co zrobisz xD

Jeżeli chcesz być full legit to kupujesz Corone do 3dsa, która chyba jest w abonamencie miesięcznym. Kosztuje to ze 100-120 zł za miesiąc a wizualizacje produktu nie powinny odstawać poziomem od vraya, a może nawet będzie Ci łatwiej.
  • Odpowiedz
@Powuyo: No jak użyjesz pirackiego vraya to też się nikt nie zorientuje. Nie żebym pochwalał takie zachowanie, ale jak robisz jakieś drobne roboty, to nie wyobrażam sobie zakupu licencji na 3ds maxa i vraya, które zwrócą Ci się za sto lat. Z jednej strony jest to okradanie twórców, ale z drugiej strony, jeżeli będziesz się tego uczył to siadając do prawdziwej pracy, już będziesz niewątpliwie musiał mieć licencje i wtedy
  • Odpowiedz
@einz: Lubię myśleć, ze się do tego przyczniłem chociaż trochę. Rok temu kupiłem 3DSa, od tego czasu gdy widzę taką pomyłkę staram się na nią odpowiedź w żartobliwy sposób. Rzucanie mięchem tylko dlatego, bo ktoś użył złego tagu to jednak przesada.
  • Odpowiedz
@FeniEnt: No ale to może działać tylko kiedy tagi są niszowe i skierowane do osób o jakichś upodobaniach, niewielki ruch w obu tagach temu sprzyja, a w #cebuladeals to k-----y macicy dostają bo nie ma majtek za dwa złote.
  • Odpowiedz