Wpis z mikrobloga

Motomirki, mam do ogarnięcia samochód który od 2-3 lat (bliżej 3 niż 2) stoi w garażu, nie odpalany, nie ruszany w ogóle. Czy można go odpalić po wymianie akumulatora i przejechać nim kilka kilometrów do mechanika na wymianę płynów, filtrów itd? Samochód to Fabia 1.2 HTP z 2010, z przebiegiem poniżej 20 tysięcy kilometrów, więc zapewne na fabrycznym oleju silnikowym jeszcze.

Nie mogę teraz się skontaktować z mechanikiem, a tutaj na pewno ktoś będzie o tym wiedział.

#motoryzacja #samochody #mechanika
  • 17
@IgorS: a, no i proponuję dać mu się zagrzać na postoju trochę, po tak długim postoju lepiej nie katować na początek.
No i jeśli to benzyna to masz dużą szansę na to, że jest stara i trzeba dolać nowej / dolać dodatku.
@kmds: jest na to duża szansa, ale jest też duża szansa że tak nie będzie i przeżyje. Dlatego proponuję sprawdzić wszystkie oleje i wzrokowo ocenić jak wygląda olej. W internecie jest mnóstwo historii o osobach, co jeżdżą przez 4-5 lat na tym samym oleju i żyją ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@IgorS: Sprawdz jak wyglada na bagnecie, jak jest normalny rzadki to bedzie ok.
Mi sie zdaje ze spuszczajac i tak szlamu z miski nie spuscisz, chcac to dobrze oczyscic trzeba byloby zdjac miske i zobaczyc co tam jest.
@drakerc: nie porównuj 4-5 letniego przepalonego oleju(on tylko gorzej ciepło odprowadza) do 3 letniego zastałego szlamu.

Spusczenie oleju i odkręcenie miski olejowej pod blokiem to nie jest żaden wyczyn. Zdejmiesz, wyczyścisz miske szczotą, przepłukasz ekstrakycjna i założysz. Trzeba tylko kupić uszczelniacz pod miskę i można to samemu zrobić.
@IgorS: nagrzej troszke i jak bedzie ladnie chodzil to delikatnie bez szalnst sie bujnij :D
hamulce, trzymaj reke na recznym :D, trzymaj !!!, to duzo daje, jak reka bedzie czuc to pociagnie, ostatnio jezdzilem z zapowietrzonymi halucami, i swiadom tego dalej ciskalem pedal.
A reka na raczce duzo przyspiesza :D
@IgorS: ja tam bym ryzykował, chyba że masz kogoś kto cię zaholuje ( ͡° ͜ʖ ͡°). IMO nic nie powinno się stać, jak się stanie no to pszypał. Dobrze by było żebyś wizualnie sprawdził stan tego oleju, sprawdź jak wygląda korek oleju i bagnet, jeśli jest rzadki to myślę że silnik to przeżyje, jeśli nie to bym już nie ryzykował.
@IgorS: dobra, po kolei. Odpalałem kilka takich aut, więc mam trochę więcej doświadczenia niż "kanapowi mechanicy"

2-3 lata W GARAŻU to żadna tragedia, nic się nie stanie, możesz mieć problem ze starym paliwem (będzie nierówno pracować), ale możesz to rozwiązać zalewając do pełna nowego ze stacji. Co do ooleju, sprawdź jego poziom, jak jest OK to będzie dobrze. Spróbuj naładować stary akumulator (nie wymieniać), może ożyć.

Co do odpalania długo stojących
@IgorS po takim czasie opony powinny być jajowate - możesz poczuć jakbyś jechał na elipsach a nie kołach .

kiedyś odpalałem tawrię po kilku latach w garażu . trzeba ją było na hol linka wyciągać z garażu bo o własnych siłach nie wyjechała tak się zastały smary i osie