Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi proszę jak wygląda sprawa z wypowiedzeniem pracy przez pracownika. Pracodawca może przetrzymać takiego jeszcze 3 miesiące na stanowisku jeżeli pracował 10 lat na umowie o pracę nieokreśloną?
#pracbaza #pytanie #prawo
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marek_antoniusz: jeśli zalega z wypłatą to jest to ciężkie naruszenie podstawowych obowiazków przez pracodawcę i możesz wypowiedzieć umowę z winy pracodawcy i wtedy jest to bez wypowiedzenia
  • Odpowiedz
@marek_antoniusz: że jak złożysz wypowiedzenie, to zwolniony z obowiązku pracy jesteś dopiero po 3 miesiącach. Przez te 3 miesiące podlegasz jeszcze normalnie tej umowie. Jak się mylę, to popraw ktoś.
  • Odpowiedz
@marek_antoniusz: Należy ci się ekwiwalent pieniężny,dodatkowo jeśli umowę rozwiążesz przez porozumienie stron a nową pracę stracisz przed upływem 6 miesięcy to nie będzie ci się należał zasiłek dla bezrobotnych.Pewnie i tak wypłaty zaległego wynagrodzenia będziesz musiał dochodzić przed sądem...
  • Odpowiedz
@darek-jg: Tyle że

oświadczenie rozwiązanie umowy przez pracownika bez wypowiedzenia z winy pracodawcy musi być złożone PRZED upływem 1 miesiąca od uzyskania przez pracownika wiadomości o okoliczności uzasadniającej rozwiązanie umowy (kontynuując powyższy przykład 1 miesiąc powinno się liczyć od dnia, w którym upłynął termin wypłaty wynagrodzenia).

A ja wiedziałem o tym wcześniej.
  • Odpowiedz