Wpis z mikrobloga

@pawlo74: Nie ma za co, za wiele nie pomogłem. Mogę tylko poradzić, że opłata 100satoshi za 1bajt danych w sieci Bitcoin to taki powiedzmy +/- standard. Natomiast na obecne czasy zapchania polecam dawać 200sat za 1bajt dla priorytetowych transferów.
@pawlo74: ta stronka pokazuje statystyke : ilosc zaplaconych satoshi vs czas w ktorym przechodzi platnosc.

Czyli na dzien dzisiejszy wszystkie tranzakcje za ktore placisz pomiedzy 111-171 satoshi za bajt przechodza w ciagu od 0 minut do 35 minut
@pawlo74: Te przedziały po lewej typu 0, 1-10, 11-20 (...) 171+ - to jest wysokość opłaty za jeden bajt wyrażona w satoshi. Po prawej masz opóźnienie - czyli ile bloków trzeba mniej więcej czekać na chwilę obecną by transakcja weszła; i czas czyli oszacowanie ile czasu trzeba czekać. Czyli dla priorytetowych transakcji, jeśli chcesz by poszło wszystko w pierwszym najbliższym bloku to patrzysz na te Delay i szukasz gdzie zaczyna się
@filip34: no właśnie o to chodzi, ja też albo Mycelium gdzie portfel robi to za mnie albo inne strony. Mam pełny węzeł ale nie używam do przeleów ze względu na to, że chcę zachować anonimowość, do węzła można przypisać adres IP i po anonimowości. Może jak przekieruję na tora to zacznę używać swojego noda.
@pawlo74: tzn ok, ja u siebie w multibit mam w ustawieniach ile chcę płacić za 1 KiloBajt czyli za 1000 bajtów. Więc patrząc na te stronkę mogę to dostosować, i przed wysłaniem transakcji program mi pokazuje ile pobiera opłaty. Jak jest w mycelium nie wiem, ale w ustawieniach powinno też to być ;)
@filip34: Ogólnie upierdliwe te zera są i bajty i kilobajty - może się pomieszać.
Czyli dla mnie optymalną wielkością opłaty będzie np. 121 sathosi na bajt czyli 0.00000121 BTC co w przeliczeniu na KB daje 0,00121 BTC za KB ;) i tę wartość 0,00121 BTC za KB mogę ustawić w programie multibit HD