Wpis z mikrobloga

@Drifteer1: Zmień CBR na CRF i ustaw wartość np. 18 na początku (i zmniejszaj aż jakość będzie zadowalająca), przy okazji spróbuj zmienić preset na wolniejszy, jeśli CPU się nie udusi.
Co nagrywasz? Bo przy takim bitrate to powinno wyglądać bardzo przyzwoicie.
  • Odpowiedz
@Arthuro: Napiszę jeszcze, że nie nagrywam na pełnym ekranie, tylko oknie i na dodatek sam ustawiam obraz (rozszerzam itp.), ale to raczej nie ma nic z tym wspólnego, bo próbowałem też na pełnym, standardowym ekranie i było to samo
  • Odpowiedz
@Drifteer1: W zakładce Obraz w ustawieniach rozdzielczość bazowa i rozdzielczość wynikowa muszą być rozdzielczością twojego monitora, wtedy obraz nie jest konwertowany do niższej rozdzielczości.
Obrazek ładujesz tak, jakbyś wstawiał źródło monitora lub okna, tylko zamiast przechwytywania ekranu to Obraz.
  • Odpowiedz
@Arthuro: To już wiem dlaczego mam taką jakość (chyba) :/ Jak już pisałem, jest to gra przeglądarkowa i żeby nie było widać tego paska u góry przeglądarki, rozciągam w OBS okno do nagrywania na rozmiar samej gry
  • Odpowiedz
@Drifteer1: Czyli sama gra tak naprawdę jest w o wiele mniejszym okienku? To by wiele wyjaśniało ;)
A możesz powiększyć stronę, żeby okienko gry było większe?
Do tego możesz nagrywać w trybie pełnoekranowym w przeglądarce (F11)
  • Odpowiedz
@Arthuro: Jeszcze pytanie.. Czy mogę coś zrobić, żeby jakość obrazu za bardzo nie spadła, a sam filmik się nie zacinał? Bo jak już pisałem, przy większym bitrate'ie tak jest :/
  • Odpowiedz
@Drifteer1: Dobierz odpowiedni preset, który najmniej ci zacina, a potem już reguluj bitrate (ustaw własny rozmiar buforu na tę samą wartość co bitrate) - lub właśnie pobaw się CRFem, bo CRF próbuje utrzymać podaną jakość dodając i ujmując bitrate.
U mnie na mobilnej i5 w 1080p z presetem ultrafast dobrze śmiga przy 30 fpsach, jedynie gdy jest większy ruch to się obraz rozmazuje, ale to wina presetu ultrafast, poleca się
  • Odpowiedz