Wpis z mikrobloga

@ms93: Dzwoniłem do kilku, w każdym termin był odległy (zwłaszcza jak na tego typu zabieg, nawet w szpitalu nie leżałem) w moim województwie jest jedno miejsce które w ogóle na tej stronie widnieje, a dojazd do niego i powrót to koszt praktycznie prywatnej wizyty, a czasu nawet nie liczę.
  • Odpowiedz
@MamaIKillTheMan: Z racji rozwalonego biodra taty mam ostatnio dużo styczności z tym czymś co się nazywa służba zdrowia. Opowiem tylko wczorajszą akcję. Zdjęcie szwów po operacji, lekarz mówi do pielęgniarki że może zdejmować, jest OK. Pielęgniarka zdjęła parę szwów i do lekarza "panie doktorze, trochę cieknie i się rozchodzi", lekarz ogląda znowu i mówi "no rozchodzi się, zszyjemy z powrotem, jeden szef to nie znieczulamy" i jeb na żywca szyje
  • Odpowiedz
@xSQr: z tym super luz za 1000 to nie ma tak słodko. Jakby NFZ był opcjonalny i dużo płaciło zamiast tego na prywatne przychodnie to z racji wikekszego popytu ceny by wzrosły. I nagle za 1000 byś miał costam.
  • Odpowiedz
  • 0
@olektrolek Niby tak ale w 95% jak rząd by nie trzymał łapy na tym to ludzie zamiast korzystać z prywatnych klinik by to przeżerali. Problemem nie jest to, że służba zdrowia jest publiczna tylko to, ż jest źle zarządzana, a te patologie się ciągną już XX lat...
  • Odpowiedz
  • 2
@MamaIKillTheMan "opłacam obcym ludziom leczenie" - tak działa ubezpieczenie, więc na to się nie pień jak nastolatek w chusteczkę. To ludzie, którzy korzystają ze służby zdrowia niepoważnie, jak np emeryci, którzy chodzą rozrywkowo albo ci, którzy olewają wizyty. Rozumiem ból, bo na mega ważne badanie jajec w sierpniu już nie było miejsc - ofc poczekalnia zawalona emerytami. Plus dochodzi do tego po części niegospodarność oraz tragiczna polityka państwa, która nie inwestuje
  • Odpowiedz
@MamaIKillTheMan: Kwestia zarządzania. Duża część tych pieniędzy wyparowuje w państwowej machinie i w grażynach opisywanych przez @EliotImperio.

Pakiet roczny w wynalazkach typu Medicover-EnelMed-LuxMed to jak własnie sprawdziłem około 3000. Przyjmijmy nawet 6-7000 żeby pokryć też bardziej specjalistyczne badania. Ile płacimy składek na ubezpieczenie zdrowotne? Nie mam przy sobie pitów w tej chwili ale z tego co pamiętam dość porównywalnie lub więcej (CHYBA! jeśli nie mam racji niech mnie ktoś
  • Odpowiedz
jak rozpoznałeś że to znamię może być poważne i poszedles do lekarza? Bo z byle pieprzykiem raczej się nie chodzi, dlatego pytam czy jakoś to konkretne znamię wyglądało inaczej? :-)

@rudelusterko: Jak pieprzyk w ciągu kilku dni zrobi Ci się większy dwukrotnie i jest czarny jak WYNGIEL popisany mazakiem, doslownie na zdjęciu wyglada jak dorobiony nieudolnie w paincie, a Pani dermatolog po zobaczeniu zmiany zrzednie mina to już wiesz, że nie
  • Odpowiedz
Pakiet roczny w wynalazkach typu Medicover-EnelMed-LuxMed to jak własnie sprawdziłem około 3000. Przyjmijmy nawet 6-7000 żeby pokryć też bardziej specjalistyczne badania.

@PerkoS: Ale te pakiety naprawdę niewiele oferują. Nie obejmują poważnych i drogich chorób, na dodatek w miastach gdzie są wielkie korpo ludzie się skarżą na ogromne kolejki bo po co się przejmować pacjentem jeśli za niego płaci korporacja? Jak pacjent zrezygnuje to nawet lepiej. Gdybym mieszkał w mniejszym mieście
  • Odpowiedz
@plushy: Ja mam inne doświadczenie. Jestem w LuxMedzie, duże miasto. Faktycznie - kiedyś było lepiej, ale nie ma tragedii. Widać, że LuxMed się rozwija i wprowadza super ułatwienia. Zależy też od pakietu, od usługdawcy ale są przychodnie które mają swoje szpitale. Mimo wszystko, ważna jest diagnostyka a z tym się nie bawią i dają skierowania na rezonanse i inne badania. Z czymś takim łatwiej udać się do szpitala.
  • Odpowiedz
@plushy: a przeczytałeś do czego się odnosisz? Dlatego m.in. podwoiłem kwotę, bo ceny pakietów "super exclusive plus" są na zapytanie z tego co znalazłem.
Nie wziąłem też pod uwagę ogromnych pieniędzy, które idą na służbę zdrowia z innych zakątków budżetu Państwa.

I może ktoś się skarży na kolejki, ale ja się nie spotkałem z czekaniem dłuższym niż 15-20 minut. Mało tego - przyjęli mnie kiedyś do specjalisty mimo że się pomyliłem i
  • Odpowiedz