Aktywne Wpisy
wilang31 +27
To jaki w końcu ma kolor ta sukienka, u mnie na chacie już się prawie o to #!$%@?ą #heheszki #glupiewykopowezabawy
ewa-m +66
#nocnazmiana #weekend #depresja
Dotarło do mnie że najlepsze lata dawno przeminęły. Lata dzieciństwa, kiedy do nocy biegało się po dworze, opowiadało straszne historie, wchodziło na drzewa zbierając papierówki, grało w gumę i skakankę. Prawdziwe dziecięce przyjaźnie, dyskoteki i pierwsze zauroczenia. Kiedy to tak realnym wydawało się dwunastolatce że taki Billie Joe z Green Day czy Larry Mullen z U2 kiedyś przyjedzie, naprawdę się w niej zakocha i przeżyją love story jak z
Dotarło do mnie że najlepsze lata dawno przeminęły. Lata dzieciństwa, kiedy do nocy biegało się po dworze, opowiadało straszne historie, wchodziło na drzewa zbierając papierówki, grało w gumę i skakankę. Prawdziwe dziecięce przyjaźnie, dyskoteki i pierwsze zauroczenia. Kiedy to tak realnym wydawało się dwunastolatce że taki Billie Joe z Green Day czy Larry Mullen z U2 kiedyś przyjedzie, naprawdę się w niej zakocha i przeżyją love story jak z
Pewnie dla większości osób jest to już jasne, ale pytanie wraca, więc piszę krótkie podsumowanie.
Solgaz po kilkunastu minutach godzinnego testu wyłączył jeden z palników kuchenki Solgaz. Na drugiej kuchence oba palniki były otwarte do końca testu.
To nie jest spekulacja ani podejrzenie, tylko informacja potwierdzona przez sam Solgaz tutaj. Po kilkunastu minutach mniejszy garnek został przełożony na tzw. "darmowe pole", czyli miejsce, które nagrzewa się jedynie od innych palników. Kolejne potwierdzenie widać na zdjęciach poniżej - najpierw mały garnek stał obok dużego, a następnie za nim.
Takie zachowanie może byłoby do zaakceptowania, gdyby temperatura w obu garnkach utrzymała do samego końca testu temperaturę zbliżoną do 100 st. C. Tak jednak nie jest. Na zdjęciach z testu wyraźnie widać, że temperatura w mniejszym garnku spadła do 82,7 st. w 30. minucie i do 74,9 st. w 60. minucie. Jak na pytanie o ten spadek odpowiada Solgaz?
W opisie doświadczenia Solgaz nie wspomniał ani słowem ani o tym, że wyłączyli jeden z palników po kilkunastu minutach, ani o tym, że założyli sobie specyfikę gotowania taką, że temperatura wody przez 45 minut opada ze 100 do 75 stopni Celsjusza. Napisali za to: "1h - typowy czas gotowania obiadu i podtrzymywania temperatury w dwóch garnkach". Temperatura w mniejszym garnku nie była podtrzymywana. I na pewno nie jest to typowy sposób gotowania obiadu. Wspomnieli jedynie: "Do gotowania polecamy używać naszego "darmowego pola"", ale nie napisali, że to robili.
Pytałem jeszcze Solgaz, czy zmniejszyli moc palników na kuchence gazowej z płomieniem. Po osiągnięciu temperatury wrzenia zbyt duży płomień przyspiesza przecież jedynie przechodzenie wody w stan gazowy, a nie podnosi jej temperatury. Solgaz odpowiedział krótko: "Zmniejszylismy", ale nie wyjaśnił, dlaczego wykres zużycia gazu dla drugiej kuchenki jest właściwie liniowy, widać nawet lekki wzrost zużycia gazu po osiągnięciu temperatury wrzenia, a nie spadek.
Jak wiemy, Solgaz nie odpowiada na pomysły bardziej wiarygodnego testu, ale trwa długi weekend, może zmieni się to w poniedziałek.
Podsumowanie:
- przez prawie 3/4 czasu testowania na kuchence Solgazu palił się jeden palnik, a na kuchence gazowej z płomieniem - dwa palniki,
- Solgaz twierdzi, że temperatura wody spadająca przez 45 minut do 75 stopni, to "specyfika gotowania", jaką przyjęli,
- nie wspomnieli o tych bardzo istotnych sprawach w opisie testu,
- Solgaz twierdzi, że zmniejszyli moc palników na kuchence z otwartym ogniem, jednak nie wyjaśnili, dlaczego nie widać tego na wykresach.
#solgaz #afera #januszebiznesu @SOLGAZ
Tylko, że wg mnie takie badania powinny być przeprowadzone w akredytowanym przez PCA laboratorium.
Komentarz usunięty przez autora
@jaskiniowiec88: no właśnie od samego początku chodzi o to, że nie ma takich badań. Solgaz powołuje się jedynie na komentarze z facebooka oraz test AGDLab należącego do Onetu z grudnia 2013.
To jest zresztą temat do kolejnego wpisu z dwóch przyczyn:
- Jakub Biel pracował dla Onetu do końca 2013 roku, a dla Solgazu od stycznia
@pan_kleks8: Raczej nie jest to wielka zaleta. O darmowym polu wypowiadali się użytkownicy płyt np.:
Komentarz usunięty przez autora
http://www.wykop.pl/wpis/18140343/#comment-64262099
http://www.wykop.pl/wpis/18699521/#comment-66169169
@norbw74: mi też na początku było, ale po przeczytaniu tego już w sumie nie jest:
http://i.imgur.com/eWshwEa.jpg
http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_PQbbRVyE2P1XHnda6up99qO0txN8LGKE.jpg
Rób z tego znalezisko i wołaj. Od początku wiedziałem, że ten syf nie różni sie niczym od wciskania garnków emerytom. Niech ludzie widzą, że to są zwykli naciągacze i krętacze.
1) na przewodzenie ciepła do przegród stałych
2) na konwekcji na powierzchni wody
3) na ciepło parowania
I teraz cała magia - ciepło parowania wody to ponad 2200 kJ na kg... ciepło właściwe wynosi mniej więcej 4,2 kJ/kg*K. Oznacza to, że gdyby pominąć wszystkie straty i chcieć
Komentarz usunięty przez autora
Nie wspomniałeś o promieniowaniu :)
@wengi: Utrzymanie wody w temperaturze 100 stopni wymaga dostarczenia tyle samo energii, ile w 99 stopniach (z dokładnością do strat, krzywej ostygania itd.) i ciepło parowania nie jest istotne. Ta energia
@wengi: Dla tych, którzy z fizyką nie są za pan brat wyjaśnię; w basenie jest spoko, a po wyjściu z niego, kiedy woda z człowieka paruje, robi się zimno. Bo parująca woda potrzebuje energii, którą zabiera ze skóry. Tak pokrótce.