Mirki, z czego robicie domowe wina? Może sie powymieniamy przepisami? Ja mam zrobione: - białe winogrono - półwytrawne, dobre - ciemne winogrono - półwytrawne - bardzo dobre - wiśnia - półsłodkie, ale bez wyrazu - malinowe - półsłodkie - wyborne - truskawkowo-bzowe z przepisu @Browin: - półwytrawne, coraz lepszego - biały agrest i biała porzeczka - świetne, półwytrawne - czerwona porzeczka i czerwony agrest - wyborne, półwytrawne - poziomkowe - półwytrawne, czuje ze to bedzie petarda - dzika róża - półwytrawne, stoi rok i zjazdem zlaniem lepsze. Za rok będzie rewelacyjne. - z kwiatów czarnego bzu - półwytrawne, ciężkie w smaku, musi poleżeć - śliwka renklody - półsłodkie, bardzo dobre - pigwa - półwytrawne, dość dobre - pigwowiec- półwytrawne, bardzo orzeźwiające, moje najlepsze wino.
Do tego miody pitne: - dwojniak gryczany - trójniak gryczany - trójniak wielokwiatowy
@mietko: generalnie nie robię fotek, bo wszystko leży w dymionach. A samo przygotowanie owocow to zawsze miazga. Robię dla siebie opisy, co, ile i kiedy dodałem.
@Browin: poziomki miałem z własnego ogrodu. 2,1kg to ponad miesiąc zbierania, mimo ze mam duzo krzaków i obficie owocują. W wigilie dosladzalem. Moim zdaniem bedzie świetne.
@Browin: a jeśli chodzi o dwojniak to standardowo, bez udziwnień. Robiłem niesycony, bez gotowania. Troche za słodki wyszedł, ale dopiero pół roku leży. Muszę dać mu więcej czasu.
@Browin: Czyli powiadacie takie przyprawki tylko, rozważę... Odnośnie wiśni, które drożdże macie z największą tolerancją na dużą kwasowość, pytam też pod kątem porzeczki czerwonej?
@CyganskiKsiaze: Vide "wino z wiśni", może tego cukru zostało za dużo, po prostu. W jakim stanie były dodawane owoce? Poza tym drożdże nie z Biowinu?
@CyganskiKsiaze: ja w swoim winie wiśniowym zastosowałem sztuczkę poznaną na kanale "sok z jednorożca" - na koniec fermentacji dodałem jeszcze świeży sok z wiśni. Drożdże dojadły nowy cukier, a aromat wiśniowy jest wyczuwalny. Nie mam porównania do wersji bez tej sztuczki.
@CyganskiKsiaze: Ja mam tak: - kwiaty czarnego bzu - wytrawne. Do nastawu dodałem około kilograma rodzynek na 30l. - rabarbar - wytrawne, robione na zimno (w odróżnieniu od wielu przepisów w internecie na wino z rabarbaru, robione na ciepło z odkwaszaniem). - Jabłkowe - półsłodkie. - Wiśniowe - półwytrawne. Do fermentacji dodana aronia w ilości około 2kg na 30l. To są wina, które zakończyły już swoją drogę
@artnow: wino z kwiatów czarnego bzu wyszło mi tez pod wytrawne, do tego bardzo mętne. Za nic nie idzie go sklarowac. Aktualnie robię wino z soku z granata, ale widzę, że dużo lepsze byłoby z dodatkiem wiśni.
@CyganskiKsiaze: 10 litrów kwiatów, ale w jakiej postaci? Bo ja na 30 litrów wina dałem jakieś 3l kwiató, ale w postaci szystych kwiatostanów bez szypułek. to było około 15 - 20 litrów kwiatów w całości.
@artnow: całych kwiatów ściśniętych w wiadrze. Po tym oderwalem łodygi i zielone części. Finalnie było mniej 4-5l które miały bardzo duzo pyłu. Nalewka gotowana nie wyszła mętna.
- białe winogrono - półwytrawne, dobre
- ciemne winogrono - półwytrawne - bardzo dobre
- wiśnia - półsłodkie, ale bez wyrazu
- malinowe - półsłodkie - wyborne
- truskawkowo-bzowe z przepisu @Browin: - półwytrawne, coraz lepszego
- biały agrest i biała porzeczka - świetne, półwytrawne
- czerwona porzeczka i czerwony agrest - wyborne, półwytrawne
- poziomkowe - półwytrawne, czuje ze to bedzie petarda
- dzika róża - półwytrawne, stoi rok i zjazdem zlaniem lepsze. Za rok będzie rewelacyjne.
- z kwiatów czarnego bzu - półwytrawne, ciężkie w smaku, musi poleżeć
- śliwka renklody - półsłodkie, bardzo dobre
- pigwa - półwytrawne, dość dobre
- pigwowiec- półwytrawne, bardzo orzeźwiające, moje najlepsze wino.
Do tego miody pitne:
- dwojniak gryczany
- trójniak gryczany
- trójniak wielokwiatowy
#winiarstwo #winodomowejroboty #winodomowe #wino
Nad kwiatami czarnego bzu już myślałem, ale na razie nie wpadłem na pomysł z czym to mieszać...
Trochę dziwne, że wiśniówka nie wyszła, nie robiłem, ale dla przyszłości jakie miałeś składniki?
07.07 nastawione
5,7kg wiśni
1l wody
2016 wino poziomkowe
25.09
@CyganskiKsiaze: Vide "wino z wiśni", może tego cukru zostało za dużo, po prostu. W jakim stanie były dodawane owoce? Poza tym drożdże nie z Biowinu?
@CyganskiKsiaze: ja w swoim winie wiśniowym zastosowałem sztuczkę poznaną na kanale "sok z jednorożca" - na koniec fermentacji dodałem jeszcze świeży sok z wiśni. Drożdże dojadły nowy cukier, a aromat wiśniowy jest wyczuwalny. Nie mam porównania do wersji bez tej sztuczki.
- kwiaty czarnego bzu - wytrawne. Do nastawu dodałem około kilograma rodzynek na 30l.
- rabarbar - wytrawne, robione na zimno (w odróżnieniu od wielu przepisów w internecie na wino z rabarbaru, robione na ciepło z odkwaszaniem).
- Jabłkowe - półsłodkie.
- Wiśniowe - półwytrawne. Do fermentacji dodana aronia w ilości około 2kg na 30l.
To są wina, które zakończyły już swoją drogę
Nastawiono wywar 11.06
10l kwiatów
Dodane drożdże Fermivin LS2