Mirki, z czego robicie domowe wina? Może sie powymieniamy przepisami? Ja mam zrobione: - białe winogrono - półwytrawne, dobre - ciemne winogrono - półwytrawne - bardzo dobre - wiśnia - półsłodkie, ale bez wyrazu - malinowe - półsłodkie - wyborne - truskawkowo-bzowe z przepisu @Browin: - półwytrawne, coraz lepszego - biały agrest i biała porzeczka - świetne, półwytrawne - czerwona porzeczka i czerwony agrest - wyborne, półwytrawne - poziomkowe - półwytrawne, czuje ze to bedzie petarda - dzika róża - półwytrawne, stoi rok i zjazdem zlaniem lepsze. Za rok będzie rewelacyjne. - z kwiatów czarnego bzu - półwytrawne, ciężkie w smaku, musi poleżeć - śliwka renklody - półsłodkie, bardzo dobre - pigwa - półwytrawne, dość dobre - pigwowiec- półwytrawne, bardzo orzeźwiające, moje najlepsze wino.
Do tego miody pitne: - dwojniak gryczany - trójniak gryczany - trójniak wielokwiatowy
@mietko: generalnie nie robię fotek, bo wszystko leży w dymionach. A samo przygotowanie owocow to zawsze miazga. Robię dla siebie opisy, co, ile i kiedy dodałem.
@Browin: poziomki miałem z własnego ogrodu. 2,1kg to ponad miesiąc zbierania, mimo ze mam duzo krzaków i obficie owocują. W wigilie dosladzalem. Moim zdaniem bedzie świetne.
@Browin: a jeśli chodzi o dwojniak to standardowo, bez udziwnień. Robiłem niesycony, bez gotowania. Troche za słodki wyszedł, ale dopiero pół roku leży. Muszę dać mu więcej czasu.
@Browin: Czyli powiadacie takie przyprawki tylko, rozważę... Odnośnie wiśni, które drożdże macie z największą tolerancją na dużą kwasowość, pytam też pod kątem porzeczki czerwonej?
@CyganskiKsiaze: Vide "wino z wiśni", może tego cukru zostało za dużo, po prostu. W jakim stanie były dodawane owoce? Poza tym drożdże nie z Biowinu?
@CyganskiKsiaze: ja w swoim winie wiśniowym zastosowałem sztuczkę poznaną na kanale "sok z jednorożca" - na koniec fermentacji dodałem jeszcze świeży sok z wiśni. Drożdże dojadły nowy cukier, a aromat wiśniowy jest wyczuwalny. Nie mam porównania do wersji bez tej sztuczki.
@CyganskiKsiaze: Ja mam tak: - kwiaty czarnego bzu - wytrawne. Do nastawu dodałem około kilograma rodzynek na 30l. - rabarbar - wytrawne, robione na zimno (w odróżnieniu od wielu przepisów w internecie na wino z rabarbaru, robione na ciepło z odkwaszaniem). - Jabłkowe - półsłodkie. - Wiśniowe - półwytrawne. Do fermentacji dodana aronia w ilości około 2kg na 30l. To są wina, które zakończyły już swoją drogę w butelkach. W tym
@artnow: wino z kwiatów czarnego bzu wyszło mi tez pod wytrawne, do tego bardzo mętne. Za nic nie idzie go sklarowac. Aktualnie robię wino z soku z granata, ale widzę, że dużo lepsze byłoby z dodatkiem wiśni.
@CyganskiKsiaze: 10 litrów kwiatów, ale w jakiej postaci? Bo ja na 30 litrów wina dałem jakieś 3l kwiató, ale w postaci szystych kwiatostanów bez szypułek. to było około 15 - 20 litrów kwiatów w całości.
@artnow: całych kwiatów ściśniętych w wiadrze. Po tym oderwalem łodygi i zielone części. Finalnie było mniej 4-5l które miały bardzo duzo pyłu. Nalewka gotowana nie wyszła mętna.
- białe winogrono - półwytrawne, dobre
- ciemne winogrono - półwytrawne - bardzo dobre
- wiśnia - półsłodkie, ale bez wyrazu
- malinowe - półsłodkie - wyborne
- truskawkowo-bzowe z przepisu @Browin: - półwytrawne, coraz lepszego
- biały agrest i biała porzeczka - świetne, półwytrawne
- czerwona porzeczka i czerwony agrest - wyborne, półwytrawne
- poziomkowe - półwytrawne, czuje ze to bedzie petarda
- dzika róża - półwytrawne, stoi rok i zjazdem zlaniem lepsze. Za rok będzie rewelacyjne.
- z kwiatów czarnego bzu - półwytrawne, ciężkie w smaku, musi poleżeć
- śliwka renklody - półsłodkie, bardzo dobre
- pigwa - półwytrawne, dość dobre
- pigwowiec- półwytrawne, bardzo orzeźwiające, moje najlepsze wino.
Do tego miody pitne:
- dwojniak gryczany
- trójniak gryczany
- trójniak wielokwiatowy
#winiarstwo #winodomowejroboty #winodomowe #wino
Nad kwiatami czarnego bzu już myślałem, ale na razie nie wpadłem na pomysł z czym to mieszać...
Trochę dziwne, że wiśniówka nie wyszła, nie robiłem, ale dla przyszłości jakie miałeś składniki?
07.07 nastawione
5,7kg wiśni
1l wody
0,4kg cukru
Drożdże wine complex
Dymion 15l
09.07 dodane
4,5kg wiśni
1l wody
1kg cukru
13.07 dodane
1l wody
1kg cukru
26.07 zlane z nad owoców
Dodane
1l wody
1kg cukru
Dodano 13.08
0,5kg cukru
0,5l wody
Dodano 20.08
0,5kg cukru
1l wody
Dodane łącznie
5,5l wody
4,4kg cukru
2016 wino poziomkowe
25.09
2,1kg poziomek
1l wody
0,8kg cukru
26.09 dodane
1l wody
0,5 kg cukru
05.10 zlano z nad owoców. Wyszło ok 3l wina
10.12 wyciśnięto cały osad i zlano do dymiona
24.12 dodane 0,15kg cukru
@CyganskiKsiaze: Vide "wino z wiśni", może tego cukru zostało za dużo, po prostu. W jakim stanie były dodawane owoce? Poza tym drożdże nie z Biowinu?
@CyganskiKsiaze: ja w swoim winie wiśniowym zastosowałem sztuczkę poznaną na kanale "sok z jednorożca" - na koniec fermentacji dodałem jeszcze świeży sok z wiśni. Drożdże dojadły nowy cukier, a aromat wiśniowy jest wyczuwalny. Nie mam porównania do wersji bez tej sztuczki.
- kwiaty czarnego bzu - wytrawne. Do nastawu dodałem około kilograma rodzynek na 30l.
- rabarbar - wytrawne, robione na zimno (w odróżnieniu od wielu przepisów w internecie na wino z rabarbaru, robione na ciepło z odkwaszaniem).
- Jabłkowe - półsłodkie.
- Wiśniowe - półwytrawne. Do fermentacji dodana aronia w ilości około 2kg na 30l.
To są wina, które zakończyły już swoją drogę w butelkach.
W tym
Nastawiono wywar 11.06
10l kwiatów
Dodane drożdże Fermivin LS2
Dodano pozywke
Dodano łącznie:
16l wody
5,2kg cukru
Jest bardzo mętne z tego pyłku z kwiatów.