@Kaizerx: nie propaganda, tylko manipulacja. manipulacja, to jest sprawienie, żeby ktoś sam pomyślał w określony sposób i był przekonany, że sam na to wpadł.
natomiast propaganda to mówienie w żywe oczy, że coś jest np. bardzo dobre (albo bardzo złe).
innymi słowy: propaganda przedstawia gotowy osąd, a w manipulacji tak dobiera się informacje (podkreśla coś, lub przemilcza), aby widz doszedł sam do konkretnego
1. szerzenie pewnych poglądów, idei, haseł, mające na celu pozyskanie zwolenników;
2. technika sterowania poglądami i zachowaniami ludzkimi polegająca na celowym, natarczywym, połączonym z manipulacją oddziaływaniu na zbiorowość
Więc według mnie masowe ( w krótkim czasie mnóstwo osób nagle zaczęło o tym pisać) wrzucanie treści, jeszcze w tak krzykliwy sposób o tym że KOD planował ostatnią inbę od wielu dni, jest propagandą. A to że
#lublin obojętne czy coś się dzieje czy to przypadek, ale że wyja syreny alarmowe o 3 w nocy i żadnego info w żadnym tv czy radiu, a tylko na wykopie można potwierdzić że to nie alarm w scenicu sąsiada a ja nie mam halucynacji, to jest k---a śmieszne xD
źródło: comment_8LZQBhT5pynJkJtz2gdkgSmvqijVKhsC.jpg
PobierzNie sądź wszystkich po sobie.
źródło: comment_kqcb7XsiENQvx6IsHMaQIh0qlQBkSvHr.jpg
Pobierzmanipulacja, to jest sprawienie, żeby ktoś sam pomyślał w określony sposób i był przekonany, że sam na to wpadł.
natomiast propaganda to mówienie w żywe oczy, że coś jest np. bardzo dobre (albo bardzo złe).
innymi słowy: propaganda przedstawia gotowy osąd, a w manipulacji tak dobiera się informacje (podkreśla coś, lub przemilcza), aby widz doszedł sam do konkretnego
Więc według mnie masowe ( w krótkim czasie mnóstwo osób nagle zaczęło o tym pisać) wrzucanie treści, jeszcze w tak krzykliwy sposób o tym że KOD planował ostatnią inbę od wielu dni, jest propagandą. A to że