Wpis z mikrobloga

#przyroda #las #fotografia #natura #ciekawostki
Zdjęcia z tzw. fotopułapek rozmieszczonych w całym kraju wskazują, że wilki wracają do Polski. Widziano je w Wielkopolsce, na Pomorzu, Śląsku, a ostatnio koło Warszawy.
Obecność wilczej watahy (rodziny) w Puszczy Kampinoskiej potwierdziły władze parku narodowego. Poprzednio wilki były tam w 1964 r. Ostatnie wilcze rodziny skryły się głównie w lasach północno-wschodniej Polski i Karpat. Teraz wracają. W całej Polsce żyje dziś przeszło 700 wilków.

fot. zrobione pod koniec listopada br., autor A.Wajrak.
kurkuma - #przyroda #las #fotografia #natura #ciekawostki
Zdjęcia z tzw. fotopułapek...

źródło: comment_qzIAStC4y9nwui4IkfB5rlHnygu1Xsa0.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
@kurkuma Ostatnio mój kuzyn jadąc autem w okolicach jez. turawskiego(woj. opolskie) widział jak przy drodze wilki zajadały się w najlepsze sarną. Ciekawe, czy coraz częściej będą nas spotykać takie widok :)
  • Odpowiedz
@Sichimpresich: Na 99% #!$%@?ą, nim je zobaczysz. Wilki nie zaatakują dorosłego człowieka, chyba że mówimy o osobniku chorym na wściekliznę, ale te nie chodzą w watahach.

Ponad 8 lat mieszkam niecałe czterdzieści kilometrów od Bieszczadów, wilki widziałem tylko raz, w zeszłym miesiącu. Stały za płotem ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@kurkuma To zdjęcie nie jest zdjęciem z tego roku. Już w czerwcu zeszłego roku korzystałem z niego podczas przygotowywania projektów ścieżki dydaktycznej dla BPN.
  • Odpowiedz
Sam widziałem 3 wilki na swoim podwórku rok temu. Ostatnio na polowaniu w sąsiednim kole łowieckim widzieli 4 wilki, dwa tygodnie po nich my na polowaniu u siebie widzieliśmy jednego.
Aktualnie liczba wilków naprawdę mocno poszybowała do góry. Trzy-cztery lata temu nikt nie słyszał, nie widział w moich okolicach wilków, teraz co chwilę się o nich słyszy.
Dolnośląskie ma już sporo wilków a te szacunkowe 700 jest zbyt małą liczbą na cały
  • Odpowiedz