Aktywne Wpisy
Qubryk +430
Wezzore-04 +533
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Skopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wykop.pl
A w Polsce?:
Andrzej Duda: węgiel podstawowym surowcem energetycznym Polski
http://www.wykop.pl/link/3486699/francja-zamknie-wszystkie-swoje-elektrownie-weglowe-do-2023-roku/
#neuropa #energetyka #polska #europa
@rzep: Jak lesie.
W tych sprawach trzeba wyważyć wiele czynników żeby ustalić, co jest dla nas bardziej opłacalne.
Węgiel w XXI wieku = obciach, nieefektywne źródło energii, zatruwanie powietrza, przyspieszanie zmian klimatycznych i coś, od czego i tak trzeba będzie w końcu uciec.
Ale niby subtelne parametry tych rzeczy mają duże znaczenie. Jak pilne jest przejście na alternatywy? Na jak długo jeszcze starczy węgla? Jak duży będzie realny wpływ na zdrowie obywateli, gdy
Porównaj złoża węgla we Francji i Anglii z tymi w Polsce. Też jestem za powolnym odchodzeniem od węgla, ale z drugiej strony ciekawiłaby mnie postawa tych krajów, gdyby były na naszym miejscu. No i ecological footprint na osobę też mamy mniejszy niż one. Ja wiem... oni mają przemysł my nie, ale z drugiej strony... To
Ja rozumiem, że Polska nie powinna odejść od węgla w 2025, ale nie widzę żadnych planów nawet na później.
@Sh1eldeR: To prawda, ale grube miliardy kosztuje nas leczenie przed śmiercią tysięcy ludzi, którzy ostatecznie umierają z powodu zanieczyszczonego powietrza co roku. W obszarach z zanieczyszczonym powietrzem jest o wiele więcej zachorowań na astmę i raka płuc. Ci ludzie są leczeni, przestają płacić podatki. Jestem bardzo ciekawy takiego wyliczenia.
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
@agatuso426: No ale oni odkryli te elektrownie atomowe, czy sami je wybudowali? Jeśli to drugie, to my tez je powinniśmy wybudować.
Coś w tym jest. Zamiast prywatyzować kopalnie, rozwijać własny przemysł, technologię oczyszczania spalin i sprawności elektrowni, eksportować to (bo węgiel jest tanim paliwem, wciąż mający pewne zalety wobec atomu, nie umniejszając temu drugiemu) - wolimy być rynkiem zbytu dla sąsiada i ich wiatraków. Zgadzamy się na limity CO2, które