Wpis z mikrobloga

#ubezpieczenia Witam czy jeśli jestem bezrobotny mogę wykupić sobie ubezpieczenie? Tak bym mógł tak jak zwykle chodzić do lekarza. A potem jakbym zaczął pracę w de to czy mogę dalej te ubezpieczenie zdrowotne kontynuować na terenie polski i mieć pewność że jak złapie katar pójdę do rodzinnego to przyjmie mnie za darmo i leki kupię ze zniżkami?
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marek_Kodrat: nie kupuję zbyt często leków ale jeszcze nie zdarzyło mi się żeby cena zapłacona bardzo odbiegała od ceny pudełkowej,zazwyczaj zniżka jest na leki stosowane w chorobach przewlekłych(np córka ma padaczkę i do tych jej leków państwo dopłaca chyba 90%,także sporo)
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat: Z lekami jest tak, że jak lek jest refundowany, a byłeś u lekarza prywatnie, nie na NFZ, to nie dostaniesz recepty z refundacją i płacisz pełna kwotę. Ubezpieczasz się w NFZ i jesteś na wizycie z NFZ to refundacja jest z NFZ. Jak ubezpieczenie prywatne to nie ma refundacji leku przez NFZ.
Podobnie z badaniami, jak przyjdzie Ci zrobić jakieś badanie to ubezpieczenia prywatne nie pokrywają wszystkich badań co
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat: Więc tak. Ubezpieczenie prywatne to zapewnienie szybkiej opieki lekarskiej i prostych zabiegów. Po prostu zapewniasz sobie, że w razie czego nie będziesz czekał rok w kolejce do specjalisty, oraz badania (w zależności od zakresu) będą wykonywane w ciągu kilku dni, a nie miesięcy :) Jednak żadne ubezpieczenie prywatne nie zapewni tak kompleksowej ochrony jak to z NFZ czyli hospitalizacji i operacji/zabiegów poważniejszych.

Jednak NFZ masz albo jako bezrobotny, albo
  • Odpowiedz