Wpis z mikrobloga

@lirycznywandal: Każdy efekt który proponuje flexbox natywnymi metodami css3. Dla mnie jedyna zaleta płynąca z flexbox to pozycjonowanie elementów wewnątrz innych za pomocą prostych metod i automatyczne wyrównywanie wysokości elementów w jednym wierszu. Żeby normalnie to uzyskać w css trzeba się trochę nagimnastykować, z prefixami jakoś to przejdzie, ale dla prostych stron gdzie wystarczy jakiś grid nie ma sensu używać flexboxa ze względu na kiepskie wsparcie dla starszych przeglądarek
  • Odpowiedz
@MegaZU0: a miałeś problem? Bo mi akurat jest to obojętne czy się strona maluje 16ms czy 48ms, skoro robi to raz... a dodatkowe spowalniacze mają wiele rzędów wielkości większy wpływ (grafy z alfą, js, etc). Aczkolwiek nie wykluczam, że być może czegoś nie wiem.
  • Odpowiedz
@MegaZU0: zależy od definicji zwykłej strony :) Mi bardziej chodzi o to, że ludzie narzekają na flexboxa jaki to on nie jest 2x wolniejszy, podczas gdy głupie opacity, position: fixed czy zabawy z fontami potrafią być rzędy wielkości bardziej obciążające.

Picrel - strona nad którą pracuję dla klienta - z floatami rendering byłby może o 10ms krótszy, tylko kto to zauważy? Jasne - na starych kompach można wyłapać różnicę (albo
TwigTechnology - @MegaZU0: zależy od definicji zwykłej strony :) Mi bardziej chodzi o...

źródło: comment_vctbMQ1EDANaCbjb4jENZgfFRAeVEoH8.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@TwigTechnology: ja to będę musiał czyścić i liftować pod szybkość ( najgorsze jest to, że grafik to kodował [ myśl była taka, bo będzie wiedział co miał na myśli i zrobi najlepiej ], a ja dwa dni musiałem poprawiać), deadline za miesiąc a ja na szczęście uciekam do innego projektu.
  • Odpowiedz
@MegaZU0: co ty tam masz że ponad 2 sekundy rendering ? XD 20tys elementów czy jak ? @TwigTechnology: @jasieq91: @bonus: w sumie gdyby ten grid-flexbox miał jakiś trick, sposób aby np na mobilkach to dalej operowało na starym gridzie to byłoby spoko, bo o ile na PC to działa szybko o tyle na mobilkach jakiś wolnych tak widać że to się ładuje wolniej niż
  • Odpowiedz
@Jurigag: zwykły CMS.
Temat mobilek to masakra, z tego co widzę to chrome jako jedyna przeglądarka mobilna jest w miarę przypominającą desktop. Reszta ogranicza by ram nie zajechać renderowaniem bo flaki słabe. Temu przeskoki i przycinki są jak ktoś używa tricków by na iOS mieć fixed background. Opera to w ogóle renderuje u siebie, konwertuje na jakiś język opisowy i serwuje.
  • Odpowiedz