Aktywne Wpisy
JamesJoyce +227
#programowanie #programista15k #sztucznainteligencja #uniaeuropejska
I tak to jest w naszym europejskim poletku.
I tak to jest w naszym europejskim poletku.
Kagernak +46
Do pracy przyszła nowa dziewczyna, nawet spoko, całkiem ładna (wyższa ode mnie xd), ogarnięta, dobrze się z nią gada, tylko gust muzyczny ma c-----y, ale mniejsza z tym. Pracuje u nas dopiero drugi tydzień a dzisiaj tak znikąd do mnie wypaliła czy nie chciałbym z nią wyprowadzać psy ze schroniska. Ja byłem nieźle zdziwiony bo w końcu się znamy niecałe dwa tygodnie a ona już takie coś mi proponuję, ale jej odpowiedziałem
Często pisałem jak bardzo zaawansowane były Chiny w stosunku do reszty świata i tutaj macie przykład w sztuce. W Europie czy gdziekolwiek indziej nie ma żadnego porównania. Nie znano perspektywy, postacie zazwyczaj mają problemy z proporcją w stosunku do budynków czy przedmiotów. Trzeba będzie czekać 200 - 300 lat na takie efekty w europejskim malarstwie. Dynastia Song była bardzo wyrafinowana tak w stylu Europy XIX wiecznej - kochano poezje, epifaniczne sceny rodzajowe i tak jakby impresjonizm w uchwyceniu chwili.
[Muzeum](http://www.metmuseum.org/art/collection/search/40987?sortBy=Relevance&what=Handscrolls&ft=&offset=300&rpp=100&pos=333)
Artykuł na Wiki
#historia #ciekawostki #chiny #sztuka #malarstwo #artefaktnadzis #rysunek #starszezwoje #myrmekochoria
i co z tego? malarstwo to nie jest fotografia
Ale co z tego? To jest sztuka. Mieli inne środki wyrazu, niekoniecznie prymitywne. Czy sztuka służąca religii jest niska? Dla mnie sztuka typu biblia pauperum jest taka. Ale np. malarstwo Rublowa już nie.
Komentarz usunięty przez autora