Wpis z mikrobloga

Vaadin / GWT - przez kilka lat programowania w Javie nigdy się tym nie zajmowałem, zwyczajnie nie było po co. Teraz mając ofertę pracy przed oczami zastanawiam się na zmianą tego stanu. Murki, warto? Do tej pory tylko #backend i pół roku Java + Angular (3 lata temu). Da się w tym pisać? Wygląda mocno chaotycznie porównując z moimi dotychczasowymi wymuskanymi mirkoserwisami. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Inna sprawa - jak wygląda integracja Vaadina ze #spring? Nie lepiej pójść w Spring MVC + #javascript? Pytam, bo mam również i taką możliwość.

#java #programowanie #javascript
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aldrael: Pisze z konta firmowego ale odpowiem prywatnie.

Uciekłem od tego. Pomyśl sobie na zasadzie programistów SWINGa którzy teraz klepią w vaadin/gwt -> kod koszmarny w utrzymaniu. Kruczki/myczki są czasami naprawdę bardzo pokitrane byle by tylko osiągnąć dany cel.

Spring jako kontener ok, mikroserwisy - zapomnij - inna bajka inne
  • Odpowiedz
Nie lepiej pójść w Spring MVC + #javascript?

@aldrael: Lepiej.

GWT to zabytek, nie wiem, czy ktokolwiek poza Googlem tego używa do nowych projektów. A i G powoli od niego odchodzi. Vaadin jest trochę świeższy, aczkolwiek też zbudowany na GWT. Powiem tak, fajnie znać, wiedzieć, jak mniej więcej wygląda tworzenie z użyciem tych narzędzi, ale żeby się ich specjalnie uczyć, to raczej bym nie zachęcał.
  • Odpowiedz