Wpis z mikrobloga

#programowanie #java

Powiedzmy, że mam metodę, która wysyła normalne komunikaty (odbierane i wysyłane jako bytearray), jednak czasami trzeba wysłać specjalną wiadomość, kóra ma określoną maksymalną długość. Odbiorca i nadawca komunikują się tylko za pomocą tych właśnie wiadomości.

Jest jakiś inny sposób, niż poświęcenie kilku bajtów, aby kodować tam typ wiadomości (normalna/specjalna)?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sorhu: jeden bajt (a w zasadzie bit) sprawdzi się też w przypadku transmisji szyfrowanej? Nie będzie to zbyt proste rozwiązanie?
  • Odpowiedz
@TurboTapir: chodziło mi o to, że do rozróżnienia dwóch stanów wystarczy jeden bit, ale ładniej chyba zarezerwować cały bajt. Przynajmniej tak mi się wydaje. No i o ile ta cała metodologia jest słuszna.
  • Odpowiedz
@coll: zaszalej i cały bajt zarezerwuj. Potem dojdzie Ci trzeci typ wiadomości (superspecjalna) i będziesz musiał wywracać komunikację do góry nogami.
  • Odpowiedz
@sosna119: ale tu nie chodzi o to, ile bajtów zarezerwuje. Chodzi o samą metodologię "flag" vs czegoś innego - o to pytam. O coś, co wskazywałoby na typ wiadomości. Czy flagi są optymalnym rozwiązaniem przy szyfrowanych transmisjach?
  • Odpowiedz
@ApooPL: robimy na studia aplikację do komunikacji poprzez zaszyfrowane wiadomości sms i ich pośrednictwem robimy zarówno komunikację jak i wymianę kluczy, więc musimy to jakoś rozróżniać.
  • Odpowiedz
@ApooPL: Wiem, ale z jakiegoś niewiadomego powodu kazano nam szyfrować wszelką transmisję... Może jutro uda mi się to przegadać z prowadzącym.

Dura lex, sed lex ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz