Mam pytanie odnosnie modelu open source. Chce stworzyc platforme, wewnatrz mojej organizacji, ktora pozwalalaby na tworzenie nowych projektow, wersjonowania (integracja z gitem?), dzielenia sie pomyslami, prowadzilaby statystyki itp. Powiedzmy, ze byloby to cos w stylu forum/strony z projektami, z ktorych kazdy mialby swoje "forum"/podstrone. Kazdy moglby je sklonowac, dodawac pomysly, itp. Moje pytanie brzmi: jak sie za takie cos zabrac, gdzie moge na ten temat poczytac, moze sa juz jakies popularne rozwiazania sluzace temu celowi?
@zakopiak: Nie wiem czego brakuje, moze niczego, pytam wlasnie o przyklady takich serwisow. Czy github moge wykorzystywac wewnetrznie w swojej firmie? Tzn. wszystko, caly system stoi u mnie?
@Vasili25: Nie ma GitHuba self-hosted, można jedynie wykupić opcję z prywatnymi projektami itp.
Ale są alternatywy jak np. GitLab czy BitBucket które można hostować u siebie. Najlepiej obadać normalne konto bez instalowania u siebie, żeby się zaznajomić z tym, co ten soft oferuje i wtedy będziesz wiedział, czy to jest to, czego szukasz.
@Vasili25: Brzmi to jak wymyślanie już czegoś co istnieje. Może ciężko będzie Ci znaleźć taki kombajn, ale tak naprawdę można to zrobić za pomocą paru wyspecjalizowanych tooli. Jak np. Gerrit do kodu. Jak chcesz mieć wszystko tak tip top zintegrowane, obczaj sobie produkty atlassian. Ich jira, confluence wygląda jak coś co chcesz zrobić.
@Vasili25: w firmie używamy Gitlaba. Wymaga nieco mocniejszego serwera, ale stawia się go w 10 minut (gitlab omnibus) i jest świetny. Zdecydowanie rozwiązanie, którego szukasz.
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
#programowanie #opensource #informatyka #webdev
Ale są alternatywy jak np. GitLab czy BitBucket które można hostować u siebie. Najlepiej obadać normalne konto bez instalowania u siebie, żeby się zaznajomić z tym, co ten soft oferuje i wtedy będziesz wiedział, czy to jest to, czego szukasz.
Komentarz usunięty przez autora
Za darmo i instalujesz szybko.
Pamiętaj by zainstalować wpierw ruby..