Wpis z mikrobloga

#linux #i3wm

Cześć, w wolnych chwilach uczę się obsługi ubuntu z tym menedżerem okien.
Layout skrótów sobie wydrukowałem i trzymam przed nosem, user's guide dodałem do ulubionych zakładek w przeglądarce.

Może jednak jest jakiś poradnik (najlepiej po polsku), który wytłumaczyłby, jak ładnie skonfigurować sobie ustawienia w i3?

Chciałbym sobie np. zmienić wyświetlane elementy w "pasku informacyjnym" w prawym dolnym rogu ekranu, a także, abym mógł zapisać własne pozycje okien dla określonych programów.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Elusznik: Dzięki, znacznie łatwiej to idzie, jak od razu mogę zobaczyć efekt podejmowanych kroków :)
@exti: Przydadzą się na potem, jak już ogarnę, jak co działa i będę wiedzieć, co mogę tak naprawdę zrobić z tym wszystkim.
  • Odpowiedz
Chciałbym sobie np. zmienić wyświetlane elementy w "pasku informacyjnym" w prawym dolnym rogu ekranu, a także, abym mógł zapisać

@kroxintu: z własnego doświadczenia pamiętam że tutaj należy rozejrzeć się za jakimiś własnymi programami - w wiki archa będziesz miał listę co można "wrzucić" w pasek.
  • Odpowiedz
@Leinnan: Na razie utknąłem w pętli doinstalowywania dependencies XD
Zrób coś tam 1.
Musisz zainstalować coś tam 2.
Aby coś tam 2 działało, musisz najpierw doinstalować coś tam 3.
I tak dalej :P
  • Odpowiedz
@kroxintu: Jeśli możesz sprawdź czy działa. Jak zainstalujesz wystarczy, że w ~/.i3/config znajdziesz "status command" i zmienisz na:
status_command i3gs /path/to/the/config

Jak nie podasz ścieżki do configu to po prostu wykorzysta domyślny config.
  • Odpowiedz