Wpis z mikrobloga

Ktoś tworzy tutaj większy projekt domowy niż dla jednej osoby i potrzebujący dokumentacji?
Bo po tworzeniu z kumplami gry od dwóch prawie lat, zaczyna nam samo Trello i Slack niewystarczać. Dodatkowe kilka exceli czy wordów w OneDrive to shit. A potrzebne mi coś na miarę Confluence (linki do innych dokumentacji, odnośniki, wyszukiwarka po hasłach zawartych w dokumentach wszelakich, komentowanie, a wordach i excelach tego nie da rady, lub jest za słabe), albo chociażby Wiki. Więc się zastanawiam nad Wiki, bo darmowe (pbworks hasło może coś mówi)
Co prawda Jira + Confluence (plus super integracja między tymi produktami) na własnym hoście to marne 20$ razem, one time, ale trzeba potem albo kupić serwer jakiś dedykowany (100/miesięcznie?), albo samemu użyć lapka starego, ale niezbyt widzi mi się otwieranie portów na zewnątrz domowej sieci.

tl;dr

Więc szukam porady o fajne, darmowe albo płatne minimalnie, miejsce na dokumentację z hostem.
A no i prywatne oczywiście.

#gamedev #programowanie #zarzadzanieprojektami
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@carving85: Też w sumie myślałem. Np to tylko jeden projekt, więc Jira i Confluence powinny dać radę na tym:

z confluence wymagania są niby takie dla 5 użytkowników w tym saym czasie, nas jest trójka:
CPU: 2 x Intel Core 2 (2.66 Ghz, 128K cache) RAM: 4GB Minimum database space: 10GB .

Masz jakieś do polecenia ciekawe? ovh patrzyłem na ofertę. Sęk jeszcze w tym, że za 10$ miesięcznie Atlassian
  • Odpowiedz
Co prawda Jira + Confluence (plus super integracja między tymi produktami) na własnym >hoście to marne 20$ razem, one time, ale trzeba potem albo kupić serwer jakiś dedykowany >(100/miesięcznie?), albo samemu użyć lapka starego, ale niezbyt widzi mi się otwieranie >portów na zewnątrz domowej sieci.

@Sarseth: hostuj w chmurze atlasian, masz to za 10$ na miech. Mozesz to hostowac u siebie, ale duzo drozej wyjdzie (prad, czas potrzebny na konfiguracje,
  • Odpowiedz
@alienv: Bardzo fajnie to wygląda. Chociaż wygląda mi to na rozbudowane w kierunku gamedeva trello. Z jakimiś filtrującymi kategoriami i rozbijaniem stories w mniejsze zadania. Czyli super. Trello chyba nie ma szans. Jednak nadal brak mi tam miejsca na dokumentacje, np opis fabuły, opis funkcjonalności, statystki czarów (tabele), lub instrukcję używania customowych prefabów przez level designera, a chciałbym mieć możliwość linkowania takiego naturalnego i szybkiego w tym. Np przez isntrukcję
  • Odpowiedz