Wpis z mikrobloga

Mirki, informatycy, majsterkowicze i inne geeki - I need help.

Jestem posiadaczką laptopa marki Toshiba, który ma dosyć wkurzającą tendencję do ściemniania obrazu przy ciemnych stronach bądź scenach w filmach. Coś jakby automatyczne dostosowywanie się jasności ekranu do jasności wyświetlanych elementów - tylko, że ja tego nie chcę i nie potrzebuję. I nie jest to takie ściemnianie się ekranu, jak np. przy kilkunastu minutach bezczynności - nie.

Przykład z życia wzięty - przeglądam sobie mirko. Styl nocny - włączony. Ekran stopniowo ciemnieje i jakby ma się wrażenie, że wszystko zaczyna się zlewać. Tak samo jest podczas oglądania filmów. Mam problemy ze wzrokiem, więc dodatkowo mnie to męczy i drażni. Między innymi przez to jestem zmuszona przeglądać mirko na wyłączonym stylu nocnym. Na stronach z jasnym tłem wszystko jest normalnie, standardowo.

Problem jest o tyle dziwny, że wcześniej był, ale po jakimś czasie zniknął. Teraz, od kilku już dni, znowu się pojawił i szlag mnie trafia.

Jeżeli ktoś wiedziałby jak pomóc albo chociaż chciałby spróbować, ale zna za mało szczegółów - śmiało PW.

BTW. Wszystkie sposoby z Google przerobiłam i dalej nic.

#rozowypasek #informatyka #laptopy #toshiba #pomocy
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@naprawalaptopow: Jesteście wielcy! Nakierowaliście mnie na "schowany" program od Toshiby "Program Display Utility". Miałam włączoną opcję "Resolution+", która zdaje się nie mieć nic wspólnego z jasnością ekranu, ale problem zniknął, gdy ją wyłączyłam. :)
  • Odpowiedz