Wpis z mikrobloga

@libertarian_artificial_intelligence: Dzięki
@xerxes931: fakt, nie zwróciłem uwagi - a orientujesz się może czy istnieje coś takiego jak sterowniki do zwykłych ekranów? Albo schematy takich sterowników (kurde, wydaje mi się, że inaczej się to nazywało, ale wypadło mi z głowy teraz...) - np. kupiłbym taniej ekran do jakiegoś telefonu (bez dotyku) i jak zrobić aby wyświetlić na nim obraz?
  • Odpowiedz
@silwek: hm, nie wiem jak to jest z wyświetlaczami telefonowymi. W przypadku tego wyświetlacza który jest umieszczony na devkicie posiada on sterownik który pozwala sterować wyświetlaczem chyba z użyciem interfejsu równoległego (po 8 nóżek na R, G i B) lub I2C. Do matryc laptopowych można za kilkanaście dolców kupić sterownik, który pozwala używać wyświetlacza wyjętego z lapka jako zwykły monitor, niektóre z nich mają nawet wyjście na głośnik i piloty
  • Odpowiedz
@silwek: poczytaj na temat tego wyświetlacza, bo ja na tej płytce nie widzę żadnego scalaka poza chyba regulatorem napięcia, być może da radę bez tego. W pracy w projekcie miałem wyświetlacz LCD monochromatyczny który też był zakończony taśmą z chyba 30-40 pinami (goły szklany LCD bez żadnej płytki), ale wystarczyło do odpowiednich linii podłączyć zasilanie, masę, jakieś kondensatory a reszta linii służyły do sterowania przez SPI i interfejs równoległy (bo
  • Odpowiedz