W google dostaję całą stronę stron w stylu: lista wszystkich flag jvm, wartości domyślne dla flag, trafiły się nawet 2 projekty na githubie. No przecież użyłbym google zanim zapytałem ( ͡°͜ʖ͡°)
@Wyrewolwerowanyrewolwer: Jako tako przetłumaczyłem z pomocą google: 0 - Losowa liczba generowaną jaką funkcją liniową? 1 - Adres w pamięci i losowa liczba. 2 - Zawsze hashcode = 1 (lel, brzmi wydajnie, pewnie do testow) 3 - nie wiem, tłumaczy coś o
@GotoFinal: A tam kompletnie nieprzydatne od razu :D Tak sobie grzebiąc zmieniłem GC z parallela na G1. Na parallelu pamięć latała od 60MB do nawet 240MB. Przy zmianie na G1 ładnie stabilnie trzyma się okolic 80-100MB stabilnie. A to tylko zmiana używanego GC bez żadnego
@Wyrewolwerowanyrewolwer: o takich rzeczach prawie nigdzie nie piszą. Co do G1GC, z mojego doświadczenia dla odmiany G1GC potrafi być bardziej żarłoczne, jak dam mu 10GB pamięci, to będzie robił bardzo mało GC, dopiero jak zapcha z 7GB to coś zrzuci, gdzie inne jednak trzymały poziom - kosztem wydajności oczywiście.
@GotoFinal: Niestety, ale to chyba tylko dlatego że tematyka jest dość niszowa. Mało który programista javy przejmuje się flagami/algorytmami gc (poza xmx, xms i tego typu podstawy), a co dopiero jakimiś tam algorytmami hashowania. Gdyby była to dość ważna rzecz to pewnie populacja programistów javy skurczyłaby się o jakieś 30-40% albo i więcej, no i pewnie temat byłby często opisywany.
Co do G1: To już jest po prostu kwestia jego implementacji(chociaż można to
Nie potrafię znaleźć informacji na ten temat bo google cały czas kieruje mnie do tematów typu comparable/hashcode, how to implement hashcode etc.
Ktoś/coś poratuje tutaj?
Jestem ostro zaciekawiony co to to w tamtym miejscu robi
#java #jvm #programowanie
Po wyszukaniu frazy
W google dostaję całą stronę stron w stylu: lista wszystkich flag jvm, wartości domyślne dla flag, trafiły się nawet 2 projekty na githubie.
No przecież użyłbym google zanim zapytałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://gist.github.com/chetan/2360708#file-globals-hpp-L1069
niestety nie widzę nic o możliwych wartościach itd, znalazłem tylko na zmianę 0 i 5, ale żadnych danych.
Zmienili z 0 na 5 w javie 8.
Pewnie nie odpuszczę i będę szukał info na temat puli algorytmów, jak coś znajdę to wołać?
Jako tako przetłumaczyłem z pomocą google:
0 - Losowa liczba generowaną jaką funkcją liniową?
1 - Adres w pamięci i losowa liczba.
2 - Zawsze hashcode = 1 (lel, brzmi wydajnie, pewnie do testow)
3 - nie wiem, tłumaczy coś o
Tak sobie grzebiąc zmieniłem GC z parallela na G1.
Na parallelu pamięć latała od 60MB do nawet 240MB.
Przy zmianie na G1 ładnie stabilnie trzyma się okolic 80-100MB stabilnie.
A to tylko zmiana używanego GC bez żadnego
Co do G1GC, z mojego doświadczenia dla odmiany G1GC potrafi być bardziej żarłoczne, jak dam mu 10GB pamięci, to będzie robił bardzo mało GC, dopiero jak zapcha z 7GB to coś zrzuci, gdzie inne jednak trzymały poziom - kosztem wydajności oczywiście.
Niestety, ale to chyba tylko dlatego że tematyka jest dość niszowa. Mało który programista javy przejmuje się flagami/algorytmami gc (poza xmx, xms i tego typu podstawy), a co dopiero jakimiś tam algorytmami hashowania. Gdyby była to dość ważna rzecz to pewnie populacja programistów javy skurczyłaby się o jakieś 30-40% albo i więcej, no i pewnie temat byłby często opisywany.
Co do G1:
To już jest po prostu kwestia jego implementacji(chociaż można to
http://hg.openjdk.java.net/jdk9/hs/hotspot/file/1d70c7ca92cc/src/share/vm/runtime/synchronizer.cpp#l672
proszę, to chyba wszystko co potrzebujemy :P
(czemu nie użyli switcha :D)
Nie wiem czemu nie użyli. Przy tak małych danych i tak chyba nie ma różnicy w wydajnosci.