Chcę zrobić prostą aplikację internetową (pobranie wszystkich danych z bazy, dodanie pojednyczych wpisów, usuwanie), moje założenia: - Kilka tabelek w bazie danych, - Strona serwerowa w C# (tu mam problem), - jQuery wysyła zapytania AJAXem, - Warstwa wizualna w HTML, - Pracuję w VisualStudio
Do tej pory w C# robiłem handlery w oparciu o iHttpHandler i procedury w bazie danych. Do handlera były wysyłane parametry i nazwa polecenia i parametry te były przekazywane do odpowiedniej procedury. Po zwróceniu JS zajmował się odpowiednim wyświetlaniem danych. W VisualStudio było to zorganizowane tak: - Projekt z handlerem (class Library) - Strona internetowa z prostymi html i js. Miała ona referencję do projektu z handlerem. W web.config był adres handlera.
Do nowego projektu chcę użyć Entity Framework. Nie mam o nim pojęcia, a z tego co widzę w tutorialach to "organizacja" w VisualStudio polega na zrobieniu Web API czy MVC, gdzie wszystko jest w jednym projekcie. Teraz mam pytanie: czy konieczne jest korzystanie z np. MVC i czy da się zrobić projekt z w/w założeniami w oparciu o stworzenie projektu z class library? Może ktoś ma pod ręką tutorial lub przykładowy projekt? Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
- Kilka tabelek w bazie danych,
- Strona serwerowa w C# (tu mam problem),
- jQuery wysyła zapytania AJAXem,
- Warstwa wizualna w HTML,
- Pracuję w VisualStudio
Do tej pory w C# robiłem handlery w oparciu o iHttpHandler i procedury w bazie danych. Do handlera były wysyłane parametry i nazwa polecenia i parametry te były przekazywane do odpowiedniej procedury. Po zwróceniu JS zajmował się odpowiednim wyświetlaniem danych. W VisualStudio było to zorganizowane tak:
- Projekt z handlerem (class Library)
- Strona internetowa z prostymi html i js. Miała ona referencję do projektu z handlerem. W web.config był adres handlera.
Do nowego projektu chcę użyć Entity Framework. Nie mam o nim pojęcia, a z tego co widzę w tutorialach to "organizacja" w VisualStudio polega na zrobieniu Web API czy MVC, gdzie wszystko jest w jednym projekcie. Teraz mam pytanie: czy konieczne jest korzystanie z np. MVC i czy da się zrobić projekt z w/w założeniami w oparciu o stworzenie projektu z class library? Może ktoś ma pod ręką tutorial lub przykładowy projekt? Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
#programowanie #csharp #dotnet #aspnet #aspnetmvc
Komentarz usunięty przez autora
@FedoraTyrone: xD rozbawiłeś mnie :D
Edyta: W pozytywnym aspekcie oczywiście :)
Komentarz usunięty przez autora