Wpis z mikrobloga

Ostatnio szukam alternatyw dla #note4, jedną z nich był Google Pixel...

Niech ktoś mądrzejszy wytłumaczy mi w jakim celu zmarnowali tyle miejsca pod ekranem, a do tego wcisnęli tam pasek z przyciskami ekranowymi?
Nie lepiej było zrobić "fizyczne" przyciski tak aby obszar pod ekranem się nie marnował?

Dlaczego producenci telefonów podejmują tak irracjonalne decyzje?

Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi.

#smartfon #android #googlepixel
JanuszProgramowania - Ostatnio szukam alternatyw dla #note4, jedną z nich był Google ...

źródło: comment_SDNpR5KC5muRBjgQmUeuFcryaVvq0Hmd.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JanuszProgramowania: chyba nie korzystałeś z telefonu który ma czytnik linii papilarnych z tyłu - toż to najlepsze miejsce do tego. Jedyna wada że jak leży na stole to musisz odblokować w inny sposób. Przyciski ekranowe > dlugo długo nic > przyciski fizyczne. Dlaczego tyle miejsca - kto wie czemu tak naprawdę. Z jednej strony nie musisz schodzić tak nisko kciukiem, z drugiej masz za co złapać jak trzymasz bokiem i
  • Odpowiedz
@JanuszProgramowania: ten film jest tak denny że aż mi się go nie chce oglądać. Wygoda w korzystaniu z telefonu który ma czytnik z tyłu w ciągu dnia jest ogromna.

Odblokowywanie telefonu na stole - tak, może być uciążliwe ale czy używanie telefonu który leży na stole jest takie wygodne - imho nie, więc i tak podnoszę go do ręki. Teraz zanim w normalnym telefonie sięgnąłbym kciukiem, to palec wskazujący już
  • Odpowiedz
@xcccx: testowałem, i o ile zgodzę się że faktycznie w codziennym użytkowaniu to świetne rozwiązanie, o tyle w-------y mnie momenty w których obsługa czytnika była problematyczna. Natomiast fakt, że kciuk zawsze ma w zasięgu przycisk powrotu do domu u mnie wygrywa. :) Jedynie ubolewam nad tym że ja muszę przesuwać palec, a w nowszych generacjach działa od od dotknięcia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@JanuszProgramowania imho czytnik na plecach jest dobry, do czasu aż nie zachodzi potrzeba odblokowania telefonu w uchwycie samochodowym, leżącego na stole, a także komplikuje np. płatność android pay. W s7 wciskam przycisk kciukiem jednocześnie odblokowując telefon, po czym jednym płynnym ruchem dotykam czytnika.

Tak, ja z N4 wskoczyłem na s7 bo już mnie zmęczył ten rozmiar. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz