Wpis z mikrobloga

#windows #linux #gorzkiezale

Niedawno po namowach dałem szanse linuksowi, dokładnie ubuntu jako systemowi na drugim, starym komputerze.
Nawet mi się podobał, do dzisiaj. Dotychczas nie był podłączony do internetu, ale dziś kupiłem kartę sieciową wifi na usb i oczywiście od razu zachciało mu się aktualizacji. Myślę: spoko, będzie lepiej chodził ten mój linuks.
Jakie było moje zdziwienie, kiedy po wszystkim i po restarcie nawet się #!$%@? nie odpalił. W sumie to cały czas pisząc to spoglądam na drugi czarny #!$%@? ekran i się śmieje. A w szafce nie mam chipsów, bo zaraz po nie idę do biedronki. xD

Wszyscy klną na windowsa, jakieś blue screeny itp itd. Całe życie miałem różne jego wersje i nigdy nic się nie działo.
Więc na zakończenie: panie linuks - #!$%@? pan z mojego komputra. xD
  • 19
@Eurypides: No wlasnie linux w takiej postaci nie jest dla normalnego konsumenta takiego jak ty. Analogia do auta bardzo mi sie podoba wiec powiem ci tak, aktualizacja to jak turbiny w aucie, na inna, lepsza. Niby wszystko tylko wyjac i wlozyc ale czasem trzeba sprawdzic recznie czy komputer ma dobre mapy do nowego turbo.
@Eurypides: A czyli masz kursor, to naprawde nie jest zle. Wystarczy zrobic reset, dostac sie do konsoli (albo i nie bo mozesz z innego systemu zrobic chroot do nie zbootowanego systemu), sprawdzic logi, przestawic to co jest nie tak i zrobione. Ludzie tez pokladaja za duza wiare w kompatybilnosc linuxa. Linux ma wsparcie dla bardzo duzej liczby peryferiow ale napewno nie dla wszystkich, Laptopy i inny sprzet przewaznie robione sa pod
@JollyGiant: dzięki, że probujesz pomóc, ale ja nie mam czasu szukać rozwiązań i przy tym dłubać być może godzinami nawet. Jeśli system nie jest w stanie poprawnie pobrać i zainstalować sobie aktualizacji to dla mnie jest to system bezużyteczny. Tym bardziej, że to ubuntu czyli z tego co się orientowałem: najbardziej "przyziemna dystrybucja". No cóż, może jak dorosnę to wrócę do tego.
@kuskoman: Nie nie zdwiwie sie :) nawet ostatnio robia bardzo duzo projektow open source i nawet dodali subsystem Ubuntu w Windows ale pamietaj o tym dlaczego MS to robi. Znasz moze ich strategie Embrace, Extinguish, Extend ? Ostatnio zrobilo sie o tym z powrotem glosno z powodu bardzo niedawnej afery z Lenovo ktore podpisalo umowe z MS o zablokowaniu w UEFI funkcji ktora umozliwiala instalacje linuxa na laptopach Yoga. Historia bardzo
@Eurypides: Alez zle mnie zrozumiales, ja w zadnym stopniu nie chcialem ci dac do zrozumienia ze chce ci pomoc. Przepraszam. Linux nie jest dla ciebie i kropka. Jezeli nie chcesz uzywac to ja nie mam zamiaru cie zmuszac w zadnym stopniu :)
Heh z takim podejsciem to problemu nie rozwiazesz i nawet nie chce cie namawiac to rozwiazania tego problemu. Pewnie to jest tylko chwila "grzebania" i bylo by po problemie ale linux nie jest dla wszystkich wiec w sumie to i lepiej ze ci sie nie podoba.

@JollyGiant: I właśnie dzięki takiemu podejściu udział Linuksa na desktopach jest w granicach błędu statystycznego.