Wpis z mikrobloga

#pytaniedoeksperta #mechanika #robotyka #automatyka

1. ktoś może ogarnia gdzie i czy wogule można dostać taki mechanizm o niewielkich rozmiarach?

są to 2 silniki krokowe z ślimakiem lub gwintem a miedzy nimi kółko zębate, wszystko w szynie
ewentualnie gdzie w Polsce dostane małe silniki krokowe o wymiarach ok 10x15 i ślimaku do 30mm tak by kosztowało to jakieś drobne?

2. lub czy ktoś wie gdzie można dostać mały mechanizm liniowy tzw stolik który porusza się w osi X i Y

3. szukam ale nie moge znaleźć elementu gripper pads czyli płytki do przykręcenia do blachy która ma nacięcia promieniste tzn tak jak w kole zębatym bocznym (koronowym) tak że jak się złoży je razem to otrzymuje sie zawias kontowy
michalson18 - #pytaniedoeksperta #mechanika #robotyka #automatyka

1. ktoś może oga...

źródło: comment_LhXMl8Tb7ZWZUJ83IyOc3oNYeOvYNyWK.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michalson18: tego typu silniczki wraz ze slimakami (ale bardziej wydluzonymi) byly bodajze w napedach fdd. Nawet gdzies jeszcze mi sie poniewieraly. Obudowe metalowa trzeba by bylo wykonac.
  • Odpowiedz
2 silniki aby mogły się kręcić w rożne strony lub w te same

@michalson18: wydaje mi się że jak te silniki będą się kręcić w te same strony to czerwona zębatka nie będzie się obracać :) Zauważ że jak się będą kręcić w tą samą stronę to na zębatkę będzie działać jakiś moment siły od jednego z tych zielonych ,,ślimaków" , a od drugiego moment siły będzie przeciwnie skierowany .Ewentualnie
  • Odpowiedz
@Zieluu: @temokkor: bingo - chyba tylko wy pojęliście zasadę działania mechanizmu
obracając się zbieżnie przesuwają zębatkę a przeciwbieżnie ją obracają dlatego mają być 2 silniczki
jest to część którą wymodelowałem w solidzie, pliki zostały w pracy to cześć lampy a raczej jej pra pra prototypu taka pierwsza przymiarka
potrzepuje czegoś co zapewni mi oposów w X i Y a jest jednocześnie bardzo małe
ps siła silniczków bez znaczenia
  • Odpowiedz