Mireczki z tagów #cydr #cydrdomowy #cydrkartonikowy #domowealkohole #wino #winodomowejroboty #winodomowe #a-----l potrzebuje waszej pomocy. Właśnie miałem butelkować cydr, otwieram wiadro i moim oczom ukazuję się taki obraz (więcej zdjęć w komentarzach). Czy to jest pleśń? Co teraz? Fermentacja skończyła się z dwa dni temu i sobie tak leżało do tej soboty kiedy znalazłem chwilę by to butelkować.
@TOP___BK: nie śmierdzi właśnie. Jak to od twardej wody? Tam wody tyle co potrzebowałem do drożdży i pożywki. Robiłem jeszcze test z butelką czy aby na pewno się fermentacja skończyła. Z 300 ml było w ciepłym, nasłonecznionym miejscu może to dlatego?
@n__s: Nie powiem Ci co to jest ale też ostatnio pierwszy raz pojawiło mi się na cydrze. Zebrałem to z powierzchni i zabutelkowałem, ale wyczuwalna była taka fałszywa nuta w smaku cydru. Na szczęście miałem tylko 5 l.
Fermentacja skończyła się z dwa dni temu i sobie tak leżało do tej soboty
Robiłem jeszcze test z butelką czy aby na pewno się fermentacja skończyła.
@n__s: czyli kilka dni stało narażone na ataki z powietrza (pobrałes probke na test i wiadro odstawiles)? Jak czytam historie tego cydru to dużo fakapów miałeś.
@n__s: Znaczy ten test potem wlałeś do wiadra?
@Goglez: nic się nie może zmarnować xDDD
Kożuch białkowy.
@Whitewizard:
@n__s: czyli kilka dni stało narażone na ataki z powietrza (pobrałes probke na test i wiadro odstawiles)? Jak czytam historie tego cydru to dużo fakapów miałeś.