Wpis z mikrobloga

#programowanie #praca #it
Jak mirki oceniają pierwszą pracę za 2.5k netto jako programista z inż?
Wrocław

2500 na rękę w pierwszej pracy to

• Za mało 31.9% (227)
  • Jest ok 68.1% (484)

Oddanych głosów: 711

• 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piotrrs11 w pierwszej pracy nie patrzy się na hajsy tylko na szansę rozwoju.

Jeżeli czujesz że się tam dużo nauczysz to bierz. Tylko się nie zasiedź, ucz sie czego trzeba ale w międzyczasie cały czas rozsylaj cv rynek sam zweryfikuje kiedy bedziesz warty więcej.

No i jakie miasto? 2.5k netto na start to majatek małej miejscowości ale grosze w wawie.
  • Odpowiedz
@Defuzer: Na jakim magazynie? Już lepsze jest bezrobocie. Zresztą widać ile te studia inżynierskie i programowanie jest warte, mniej niż certyfikat na wózek widłowy. ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
pensja pozwalająca samodzielnie wynająć kawalerkę, włożyć coś do garnka i kupić bilet miesięczny to aż nadto na start kariery.

Kawalerka we Wroclawiu 1300 zł, bilet miesięczny 100 zł, zostaje 1100 zł na żywność, opłaty i rozrywkę (przy czym 40 zł wystarczy żeby pobawić się w pubie na luzie)

@kowski1988 a ty gdzie mieszkasz i jak się tam kształtują ceny ww dóbr względem zarobków junior developera?
  • Odpowiedz
@sakfa: Oj słabo się kształtują te zarobki. Teraz jestem w Londynie. Junior developerzy zarabiają marne grosze, kiszą się w mieszkaniach po kilku. W ogóle nieopłacalny zawód. Jednak to nie zmienia faktu, że niecałe 600 euro to są grosze bo właśnie tyle mogą zapewne zaoszczędzić na czysto junior developerzy w Londynie.
  • Odpowiedz
@kowski1988: Junior Developerzy ze śmiesznym akcentem w Londynie to max 30k rocznie gross, przy czym po podatku zostaje ~1900gbp net miesięcznie. Odlicz mieszkanie, gdzie za 1200 może coś wynajmiesz w III strefie. Dolicz bilet, council tax ~200, to te 600 euro junior odłoży, ale mieszkając na spędzie z cyganami. Znacząco warunki się nie różnią
  • Odpowiedz
@piotrrs11: ja koncze wlasnie mgr, mam inz tez z gownokierunku i dostalem sie w krk na testera, 3.6 na start, brutto..jak dla mnie ok, chce chwile posiedziec a pozniej uciekam jak sie naucze odpowiednio duzo(<rok)
  • Odpowiedz