Wpis z mikrobloga

@boron01: Tak sobie myślę, że ten czas nastanie wraz z odejściem ostatniego lekarza starej daty.
Kurde, nie wierzę, że państwo, które wali na takiego lekarza ~40k rocznie przez 5 lat nie chce ich zachować na własnym rynku... To jest dramat...
  • Odpowiedz
tani szantaż

@americanfootball: mam nadzieję, że będziesz za te kilka/kilkanaście lat zadowolony z lekarzy, którzy wyemigrowali przed specjalizacją zamiast walczyć o polepszenie swoich warunków by móc zostać w Polsce :-)

• Odpowiedz
@su1ik: @panzpolski: podając kwotę 2.5k oprócz przytoczonego artykułu zasugerowałem się również swoją kuzynką, która też jest rezydentem na wschodzie Polski i też dostaje właśnie tyle.
  • Odpowiedz
@panzpolski: niewielu jest takich, a jak jeżeli, to kilka lat, a potem ile? Wielu robi za tyle całe życie w firmach, ale lekarze czy nauczyciele o----------ą strajki co roku, bo mogą, bo pieniądze od państwa i nie zostaną w------i na pysk.

@americanfootball: bo od nich zależy życie Twoje, Twojego dziecka, babci. Bo ich zawód jest na tyle uniwersalny, że mogą się wkurzyć i powiedzieć "p------ę to" wyjeżdżając do
  • Odpowiedz
@americanfootball: myślę, że łatwiej Ci będzie zrozumieć lekarzy, jeśli potraktujesz ich jako normalnych pracowników w firmach, z tym, że zatrudnia ich Państwo. Dodatkowo uświadom sobie, że lekarzy jest zdecydowanie za mało i cały czas wyjeżdżają za granicę - i o dziwo nie można ich zastąpić importem z Ukrainy, bo Ci też s---------ą na zachód. Dodaj do tego trudności z otworzeniem specjalizacji.
I druga sprawa, przez, że po jakimś czasie są
  • Odpowiedz
@CyrekLax: W takim razie dlaczego wszyscy p------------ą się do lekarzy, że za dużo zarabiają, skoro ich podstawa pensji to około 3-4 tysięcy złotych? Przecież to, że z----------ą na dyżurach i w prywatnych przychodniach nie ma nic do tego.
  • Odpowiedz
@Wilkudemoner: ehehe a wiesz, że MZ baaardzo robi problemy w nostryfikacji dyplomów?
Notabene mam na roku nostryfikanta z Ukrainy więc info z pierwszej ręki - on i jego znajomi raczej celują na zachód ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@americanfootball może daj już spokój bo to walka z wiatrakami. Problem jest w tym że w Polsce studia medyczne uważane są za Bóg wie co bo są wygórowane progi i ciężko się dostać, a przez to studenci tych kierunków uważają się za niewiadomo kogo. Jest multum innych kierunków na których trzeba ryć żeby cokolwiek osiągnąć albo choćby zaliczyć sesję ale tylko medycyna to te jedyne prawilne studia i od razu po
  • Odpowiedz
@enron niech w----------ą. Może rząd w końcu się ogarnie i zrobi egzaminy wstępne na studia medyczne zamiast matury z pączkowania polipów i rozmnażania gąbek. Zaporowe progi doprowadzają do tego że dostaje się bardzo mało osob a te które odpadają bo nie znają się na rozszerzonej fizyce być może byłyby dobrymi lekarzami. Problem jest u podstaw a tymczasem medycynę studiują na siłę dzieci lekarzy które za kasę zaliczyly pierwszy rok na Ukrainie
  • Odpowiedz
Zaporowe progi doprowadzają do tego że dostaje się bardzo mało osob a te które odpadają bo nie znają się na rozszerzonej fizyce być może byłyby dobrymi lekarzami

@Stragan: Tso? ZTCW nie ma obowiązku zdawania fizyki przy rekrutowaniu się na lekarski - przynajmniej na UJ i UŚ.
  • Odpowiedz