Wpis z mikrobloga

hej
czółko
czemu dysk c: to dysk c: a nie a: ???
bo kiedys byly napedy dyskietek 3,5" i 5,25" i one były kolejno dyskami A: i B:
no ale ja takiego nie mam, to nie moge mieć dysku a:
to tak jakby twoi rodzice po twojej śmierci nazwali twoją nowonarodzoną siostrę magda
***magda logged out

#heheszki #humorinformatykow #bash
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pyzdek juz wtedy wiedziałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) przeciez mialem tam dysk A: chodziło mi ze chcialem mieć drugi napęd dyskietek. Można było sobie fejkowy zrobić w BIOSie ustawiając że niby jest i się pokazywał, ale to było dawno, gdzieś w 2000...
  • Odpowiedz
@pyzdek: @devel: @Camis: Ja tam używałem dysku B: do pendriva/przenośnego dysku gdzie trzymałem podstawowe rzeczy od developingu, wygodne bo prawie nikt nie używa, więc nawet jak program nie jest dostosowany pod pendrive to można spokojnie całe ścieżki wpisywać z dyskiem.

A aktualnie dysk B to mała partycja 5GB na projekty na lapku.
  • Odpowiedz
@devel: jeśli nie miałeś stacji B: a tylko A: za czasów DOS/Win9x to próba dostępu do stacji B: pokazywała komunikat "Włóż dysk dla stacji dysków A:/B:" i wymieniając odpowiednio dwie dyskietki miałeś zmieniarkę na dwie dyskietki :) w praktyce było to jednak przydatne tylko wtedy gdy nie było dysku twardego, wymagał sterowników których nie było, był uszkodzony lub zawirusowany, a trzeba było skopiować plik z jednej dyskietki na drugą... DOS
  • Odpowiedz
@plnk: Miałem tak samo od dłuższego czasu, uznałem że emulacja to nie to samo i poskładałem graty które miałem w domu plus troszke musiałem dokupić i jak mnie najdzie to sobie gram w starocie albo robie jakieś gówna w 98
  • Odpowiedz