Aktywne Wpisy
rales +351
tag do obserwowania --> #sredniasondazysejm
07-13 PAŹDZIERNIKA 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 33,7% - 188 mandatów (⬇ 2,1%)
2. Koalicja Obywatelska - 27,8% - 149 mandatów (⬇ 0,7%)
3. Trzecia Droga - 10,4% - 43 mandaty (⬆ 1,4%)
4. Lewica - 9,9% - 40 mandatów (⬆ 1,2%)
5. Konfederacja - 8,4% - 39 mandatów (⬇ 1,3%)
07-13 PAŹDZIERNIKA 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 33,7% - 188 mandatów (⬇ 2,1%)
2. Koalicja Obywatelska - 27,8% - 149 mandatów (⬇ 0,7%)
3. Trzecia Droga - 10,4% - 43 mandaty (⬆ 1,4%)
4. Lewica - 9,9% - 40 mandatów (⬆ 1,2%)
5. Konfederacja - 8,4% - 39 mandatów (⬇ 1,3%)
Xtreme2007 +149
W te wybory stawiam na #konfederacja
Jako jedyni bronili moich praw podczas pandemii. Jako jedyni z rigczem głosowali przeciwko rozdawnictwu. Jako jedyni są za utrzymaniem gotówki i wpisaniem jej do konstytucji.
#wybory
Jako jedyni bronili moich praw podczas pandemii. Jako jedyni z rigczem głosowali przeciwko rozdawnictwu. Jako jedyni są za utrzymaniem gotówki i wpisaniem jej do konstytucji.
#wybory
http://www.wykop.pl/link/3317745/nie-rzucim-ziemi-ekonomiczne-skutki-ustawy-o-obrocie-ziemia-rolna/
Sporo osób chciałoby pewnie znać libertariańskie (normatywne - bo mówimy o stanie pożądanym) spojrzenie na sprawę. Więc trochę chaotycznie, ale bardzo krótko:
Przede wszystkim libertarianie kwestionują same terminy "ziemia rolna", "działka budowlana" itp.
Dlaczego? Libertarianizm wychodzi z założenia że jeśli kupiłeś sobie ziemię (w mieście, na wsi itp.), to masz prawo gospodarować na niej jak chcesz: możesz ją obsadzić pszenicą, drzewami owocowymi, a choćby i krzakami marihuany.
Możesz też na niej zbudować dom (według własnego widzimisię, bo to moja sprawa jak buduję na własnej ziemi), fabrykę, a choćby i elektrownię atomową. Uprzedzając pytania: jeśli to co robię wyrządzi szkodę u sąsiada (np. zanieczyszczenie powietrza którym on oddycha, to w skrajnym przypadku można to uznać za złamanie aksjomatu o nieagresji).
Libertarianie postulują zatem nie tylko odejście od sztucznego podziału na ziemię rolną i inną, ale ogólnie odejście od dzielenia ludzi na rolników i nie-rolników: jeśli mam ochotę na starość wyjechać w Bieszczady i hodować sobie kozy/tytoń/maliny to moja sprawa. Nieważne czy kończyłem szkołę rolniczą, czy tam faktycznie mieszkam i czy robię to osobiście.
Tl;dr: Nie powinno być żadnych ograniczeń w handlu i gospodarowaniu ziemią.
#gospodarka #akap #libertarianizm #rolnictwo
@kubako: Świątynia Opatrzności? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Mówiąc poważniej: skoro już jest, to znaczy że cały ten urzędniczy
@bygsyti: Oczywiście, że mało daje, bo jest skierowany na zupełnie bezsensowne rzeczy...
@bygsyti: Raczej braku pewnej edukacji - czy to szkolno-książkowej, czy po prostu opatrzenia się z ładnymi rzeczami. Kasa naprawdę nie jest tu żadną
@kubako:
Zgoda. Tylko pytaniem jest czy lepiej jest piękno wprowadzać rynkowo czy urzędowo. Ja uważam że ono się samo obroni i że po x lat dynamicznego rozwoju i dorobku powstaną osiedla
A co do nieinicjowania agresji, to tak, zgadzam
@kubako: Nie zgadzam się. Lump może tam siedzieć, żebrać,
@bygsyti: No dobra, to miałem podjąć, ale nie poszedłem tędy. Czyli jeśli śmierdzący lump, postanawia usilnie iść przed Tobą ulicą* zostawiając zapach, i mając dziurę w spodniach w której widać jego zasrany, zaropiały tyłek, to jest to jego wolność i nic nie można z tym zrobić?
* jak skręcisz,
@kubako: Analogia nie ma zastosowania z jednej prostej przyczyny: Sąd funkcjonuje do rozstrzygania sporów. Twój "sąd architektoniczny"
@kubako: ej, ale wiesz, że wielkie kamienny #!$%@? mają nawet swoje strony na wikipedii? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Phallic_Rock
widać jest to atrakcja turystyczna dla kogoś. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Widzę, że mamy tutaj małego totalitarystę, który chce wszystkich zrównać i zdyscyplinować Wielkim Kodeksem Zasad Architektury. Pomalowanie parapetu w innym odcieniu szarości niż przewidział kodeks lub urzędnik- (architekt państwowy, który nadzoruje stan wizualny twojej posiadłości, pobierając przy tym niemałą pensję i zatrudniając następne cztery sekretarki) rezultuje grzywną w wysokości 50.000 złotych a taka na przykład samowola budowlana(tu-przedłużenie komina o 2 metry) jest już przestępstwem, za które można dostać wyrok do 10
Nie wiem czy podnosiłem ten temat dostatecznie mocno przy naszej dyskusji, ale chciałbym mocno zaakcentować że w akapie są prywatne miasta na terenie których możesz ustalać swoje zasady jako właściciel tych miast. Ale tylko jako właściciel...
A estetyki istotnie nie zadekretujesz, bo ona się cały czas zmienia (próby i błędy).
#!$%@? nazwałbym twoje wizje.
@nicky_santoro: Nie, sprawdziłeś wszystko na wyżyny absurdu - Himalaje bym powiedział. Nie ma sensu tak dyskutować, ponieważ niczego co napisałeś nie stwierdziłem, więc nie mam się do czego odnosić.
Tym razem chyba nie będę się zbytnio wtrącał. Napisałem swoje argumenty powyżej. Teraz będę głównie czytał i jadł popcorn... (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@bygsyti: naprawdę w to wierzysz? nawet najmniejsza regulacja się tak skończy ;) czyli optujesz za światem bez ani jednej, najmniejszej regulacji?
- ustalenie urzędu który będzie mówił co wolno, a czego nie/kontrolował
- daniny na ten urząd
- korupcję (bo zawsze ktoś będzie chciał się prześlizgnąć)
- sankcje (bo ktoś powie że jest u siebie i zrobi jak chce, więc jakoś karac go musisz)
- działania dookoła sankcji (bo możesz nawet