Wpis z mikrobloga

Mirki, wzięło mi się na sentymenty i zaczynam ponownie przygodę z #ps2 i z hitami, które mnie niegdyś ominęły lub które chcę przejść ponownie. Znajomy z #pracbaza odsprzedał mi za grosze swoją ps2, ale ta miała zrypany kabel AV i była bez pada, więc wzięłam drugą od kogoś z #olx . Ta ma prawdopodobnie z-----y laser, jeszcze jej nie czyściłam, więc jest nadzieja. Nie w-----ł mnie fakt, że konsola nie jest w pełni sprawna mimo opisu, bo też wyrwana za grosze. W-----ł mnie fakt, że oryginały na #allegro stoją po kuriozalnej cenie. Mam w obserwowanych parę tanich używek, ale w Shadow of the Colossus i ICO, to se raczej na oryginale z drugiej ręki nie pogram... No i tu pytanie, bo dla mnie to nowość, jak przerobić konsolę? Chodzi o czytanie z DVD i z pena. Ale jak się za to w ogóle zabrać? A może jest ktoś z #legnica lub #wroclaw i okolice, kto się na tym zna? Model SCPH-7004 i SCPH-9004. I tu jeszcze pytanie czy do którejkolwiek można podpiąć dysk (wiem, że do FAT było to możliwe, a w Slim jest coś w stylu HD Combo). Ktoś ogarnia motzno te tematy i mógłby mi doradzić?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@donaukind: Najbezpieczniej mcboot free (do kupienia na allegro za grosze, taka przerobiona karta pamięci + płytka do tego), bo nie trzeba naruszać elektroniki. Ale nie wiem czy odpali gry z pena wtedy.
  • Odpowiedz
@inquis1t0r: generalnie jest paczka Free McBoot 1.93 Noobie Package i tam jest OpenPS2Loader, to jest program do odpalania z pena, ale na penie przez USB 1.1 może się ciąć. Nie wiem tylko jak tę paczkę zainstalować na karcie...
  • Odpowiedz
@donaukind: Jeśli sama chcesz to zrobić to masz 3 wyjścia:
1. Sama: konsola musi być już przerobiona (Swap, lub chip) i wtedy bez spiny instalujesz,
2. Znajomy, który ma PS2 z FMCB robi ci na karcie instalkę "crossregionalną",
3. Kupujesz na allegro kartę.

Różnica między 2 i 3 jest taka, że płacisz (znajomemu też zapłać browarem ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
  • Odpowiedz
@donaukind: Dostaniesz "crossa" pewnie na chińskiej karcie. Fajnie, ale takie memorki lubią sobie padać jak muchy. Najlepiej zainstalować ponownie FCMB na oryginalnej karcie. Korzystając z Open PS2 Loadera ze sparowanym PC można tworzyć wirtualne karty pamięci na twardym dysku.

Chodzi o czytanie z DVD i z pena.

@donaukind: Jak dla mnie szkoda laseru. USB w PS2 to tylko USB 1.1 - bardzo wolny transfer. Ja zawsze łączę konsolę z
  • Odpowiedz
9004 - spore ryzyko, że się nie da uruchomić FMCB. Modele z datacode 9C (patrz na naklejkę znamionową) nie będą kompatybilne z FMCB.

@Defender: to jest 0D, więc nie będzie kompatybilne.

Ja zawsze łączę konsolę z PC kablem sieciowym RJ45, konfiguruję połączenia od strony PC i konsoli w Open PS2 Loader i gram. Szybkość i kompatybilność jest na bardzo dobrym poziomie. W sieci są tabele kompatybilności z ustawieniami pod Open PS2
  • Odpowiedz