Wpis z mikrobloga

Próbuję podłączyć ds18b20 do arduino/esp

Schemat wygląda tak: (będzie na przykładzie Arduino, 5V, widok z góry)
(załącznik)

Po podłączeniu 5V do czujnika ledy na Arduino gasną, pobierany prąd wzrasta do ~0.4A (obstawiam zwarcie, na tyle jest zabezpieczenie)

Próbowałem wszystkie możliwe kombinacje podłączeń (pewnie coś spaliłem ;p), kilka różnych programów z neta, kilka różnych ds18b20

#arduino #esp8266
foxbond - Próbuję podłączyć ds18b20 do arduino/esp

Schemat wygląda tak: (będzie na...

źródło: comment_ExI54x8YdBBFu5Ox1aaspnlPPpEgnLmQ.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stassma: Mam jeszcze 6 czujników, a płytki i rezystory są na pewno dobre. Podrzuci ktoś gotowca, który na 100% działa?

Prooooooszę, urlop mi się kończy w pt, a muszę projekt skończyć :)
  • Odpowiedz
@stassma: Próbowałem na trzech różnych, nie chcę uszkodzić innych jeśli coś źle robię, zaraz zobaczę na innych pinach, ale wydaje mi się, że już to próbowałem.
  • Odpowiedz
@stassma: Tester, sprawdziłem nawet z jednym nowym, każdy sprawdzony na dwie strony w obu trybach, jest taka opcja, że to wszystkie ds18b20 są wadliwe?

@feriar: Sprawdzone, nie pomogło. Przy normalnym zasilaniu, przy prawidłowym podłączeniu LEDy na arduino gasną. Następnie program już nie startuje, led szybko miga, trzeba na nowo wgrywać szkic z komputera.
  • Odpowiedz
@stassma: Laptop usb 3.0 0.4A max (gaśnie arduino), ładowarka do tel USB 5V 2A max (przestaje nadawać rx, led zasilania przygasa, miernik wskazuje 0.7A)

Poszukam zasilacza 12V 3A max, ale raczej on coś spali, a nie pomoże, ds18b20 pobiera max 1.5mA

//Dobra, na zasilaczu nie przygasa, ale coś zaczyna śmierdzieć ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie chcę zniszczyć ani arduino, ani portu w laptopie więc dłużej nie
  • Odpowiedz
@feriar: @stassma: Sprawa rozwiązana, poszedłem do lokalnego sklepu, kupiłem ds18b20 za 6 zł i okazuje się, że wszystko działa. Tym samym wychodzi, że paczka 10 czujników z Chin nie ma nawet jednego sprawnego, a okres ochronny skończył się gdzieś w maju... Nawet nie chodzi o stracone cebuliony tylko czas ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@foxbond: ( ͡° ʖ̯ ͡°) części od majfrendów lepiej zawsze od razu sprawdzić czy działają. No ale najważniejsze że rozwiązałeś problem

• Odpowiedz