Wpis z mikrobloga

Oplaca sie jechac zarobkowo do Polski? ( Az dziwnie to brzmi...). Na stare lata teskni mi sie za ojczyzna i wpadlam na pomysl, zeby moze na rok, dwa wrocic do PL. Problem z moim niebieskim bo zastanawiam sie czy znalazlby prace i czy zarobki sa choc troche podobne jak w Usa (project manager). Poza tym on ni w zab polskiego...da rade w Pl z samym angielskim?
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnnaJ PM moze znalezc prace w korpo IT z zarobkami 11k+ do ręki niestety nie wiem jak sie zyje w usa wiec nie wiem czy to duzo na wasz standard zycia:)
  • Odpowiedz
@AnnaJ: Nie opłaca ci się, za pół roku zacznie cie wszystko wkuriwać. Jak on nie zna języka to też nie będzie sie tu chyba super czuł. Moim zdaniem to zupełnie bez sensu. Chyba ze macie kapitał i dobry pomysł na biznes to może warto, jak macie szukac tutaj pracy... hymm szkoda zachodu, na pewno zarobki gorsze co by nie robił, a i zycie codzienne ... ach szkoda szczempic ryja.
  • Odpowiedz
No już nie przesadzaj.

@sorhu: Nie, że przesadzam, ale mając stała pracę za granicą i ułozone życie powrót wydaje mi sie idiotyczny ( i to tylko na rok, kto cie zatrudni na rok skoro zanim sie wdrożysz w jakieś powazne korpozaraz będziesz wyjeżdżać) Standard i wygoda zycia zupełnie na innym poziomie niz u nas, jej facet zanim sie przestawi to będzie wracał. bez sensu.
  • Odpowiedz
@Obserwator_z_ramienia_ONZ: doskonale pamietam polska codziennosc :) to chyba glowny powood mojej emigracji 6 lat temu. Ale jak po tylu latach teskno za rodzina to chocaz na ten rok czy dwa moze by sie przeprowadzic. Otwierac biznes w PL? Ponoc to udreka ;)
  • Odpowiedz
@sorhu: odrazu porzucac. Przeciez zawsze mozna wrocic. Duzo osob tak robi, przeprowadzki w Usa to rzecz normalna a duzo amerykanow jezdzi do pracy do Europy. Po jakims czasie wracaja na swoje.
  • Odpowiedz
@AnnaJ: jeśli pracujesz bądź twój niebieski pracuje w korpo, to zorientuj się, czy nie mają jakiejś filii w PL. U mnie można na trzyletni kontrakt się przeprowadzić dokąd się chce.

Porównaj sobie cost of living - np. tu https://www.expatistan.com/cost-of-living

Może najpierw pojedźcie na dwa tygodnie - miesiąc, żeby zrobić rozeznanie, czy to na pewno to. (: zakładam, że urlopy jakieś macie.
  • Odpowiedz
@inteinte: chyba tak zrobie, najpierw szybkie rozeznanie a pozniej ewentualnie na dluzej. 6 lat mnie w Pl nie bylo, nawet nie wiem czy tak wiele sie zmienilo... z tymi filiami to dobra opcja. Ale obecna firma nie ma nic w moim miescie ( wroclaw). Zawsze jest opcja remote czyli praca tzw. Z domu wtedy moze pracowac nawet z Polski za $.
  • Odpowiedz