Wpis z mikrobloga

@kate1990: Nie bronie gwałtu ani gwałcicieli. Twierdze tylko , że ubiór lub jego brak zwiększa szanse na bycie zgwałconym i kobiety powinny mieć tego świadomość , to tyle. Uważam też, że takie hasła są bezcelowe bo do żadnego gwałciciela nie trafią, a jedyne co trzeba robiić to zwiększyć wymiar kary dla gwałcicieli.
@Sudokuu: Źle mnie zrozumiełeś, chce tylko powiedzieć , że takie hasła nic nie zmieniają, to tak jakby protestować przeciw kradzieżom, trzeba zaostrzyć prawo dla gwałcicieli a nie wywijać takimi hasełkami.
A nie można po prostu po ludzku?

Gwałciciel jest winny przestępstwa zgwałcenia jeżeli wypełnia znamiona przestępstwa(strona przedmiotowa), może je popełnić(podmiot), jest przedmiot zamachu i można sprawcy przypisać winę.

Natomiast stopień tej winy i wymiar kary to sprawa wielu przesłanek i tu można uznać za okoliczność łagodzącą - gdy baba łazi z gołą dupą
@kate1990: @krasecz: Nie uważam, że kobiety powinny przywdziewać worki po kartoflach, zakładać golfy w lecie itd. ale z drugiej strony jeśli kobieta ubiera się jak zdzira i zostaje zgwałcona przez jakiegoś niewyżytego zwyrola to trudno się w takiej sytuacji nie dopatrzeć jakiegokolwiek związku przyczynowo-skutkowego.

@krasecz: Mówisz nieprawdę niestety. Ubiór nie ma nic wspólnego z gwałtem. Nie są gwałcone seksownie ubrane ładne dziewczyny, tylko takie które się trafią i są bezbronne. W gwałcie chodzi o przemoc, dominację, zniewolenie, poniżenie ofiary. To daje podniecenie gwałcicielowi, a nie ładna mini. Są gwałciciele którzy gwałcą staruszki.

@chce_minusa @fisti @Rogue zaplusowaliście, więc wołam.
@Postronny: Ty mówisz nieprawdę zaprzeczając jego słowom. Ubiór również wpływa na gwałt, jak i wiele innych czynników. Nie możesz bez powodów odrzucać takiej przesłanki. Nie możesz powiedzieć, że nie są gwałcone seksownie ubrane dziewczyny. W gwałcie chyba przede wszystkim chodzi o rozładowanie kumulującego się napięcia seksualnego. O to, co wymieniłeś zapewne również chodzi.

< Są gwałciciele którzy gwałcą staruszki

Są też tacy, co gwałcą dzieci. Można by podzielić gwałcicieli na różne
@fisti: Ale gwałciciel ma napięcie seksualne na myśl o bitej dziewczynie, a nie o długich nogach. Nie będzie szukał fajnej, czy takiej która mu się spodoba odpowiednio. O to chodzi. Po prostu mówienie że skąpy ubiór prowadzi do gwałtu jest nieprawdą. Gwałcone są muzułmanki ubrane od stóp do głow. Gwałcone były kobiety kiedyś ubrane w całkowicie przecież. Gwałceni są mężczyźni w więzieniach. Jeszcze raz podkreślę w gwałcie chodzi o przemoc i
@fisti: dodam

Myth Women who are sexually assaulted 'ask for it' by the way they dress or act, rape only happens to young women.

Fact Many women are led to believe that if they are not part of a certain category of women then they are 'safe' from being raped. Women and girls of all ages, classes, culture, ability, sexuality, race and faith are raped. Attractiveness has little significance. Reports show
@Postronny: Ja myślę, że są też gwałciciele "z doskoku". Coś jak "okazja czyni złodzieja". Wydaje mi się, że niektórzy są podatni i są takimi tykającymi bombami, które przez całe życie mogą nie wybuchnąć. A jeśli jakaś kobieta będzie dla nich atrakcyjna i np. się spije, to wykorzystają sytuację. Brzydkiej, nieatrakcyjnej by nie ruszyli, bo ich nie pociąga.
Attractiveness has little significance.

@Postronny: Atrakcyjność ma niewielkie znaczenie. Czyli jakieś znaczenie ma, czyli

Twierdze tylko , że ubiór lub jego brak zwiększa szanse na bycie zgwałconym i kobiety powinny mieć tego świadomość

Czyli to, do czego się przyczepiłem

Ubiór nie ma nic wspólnego z gwałtem.

Jest niezgodne z tym, co zacytowałeś.

Ponownie zaznaczam, że chodziło mi jedynie o Twoje tak kategoryczne sądy.
@fisti:

Zdanie które twierdzi że ubiór zwiększa możliwość bycia zgwałconym uważasz prawdziwe, a moje przeciwstawne za błąd.

Brzydkiej, nieatrakcyjnej by nie ruszyli, bo ich nie pociąga.

No właśnie to nieprawda. Ale nie będę kolejny raz powtarzał tego samego. Po prostu mylisz napalonego podbitego gościa który będzie się przestawiał do jakiejś dziewczyny z gwałcicielem.

Wmawianie że strój ma znaczenie daje też mylne przeświadczenie że nieatrakcyjne lub grubo ubrane kobiety nie padną ofiarami