Wpis z mikrobloga

Witam Was programujące świry. Czy w #php da się przekonwertować string wyglądający następująco: '![]() ' na element domu? #webdev #wordpress. Pierwszy dzień robie coś w phpie i średnio ogarniam, próbowałam createElement i loadHtml ale z marnym skutkiem. (Uncaught exception 'DOMException' with message 'Invalid Character Error')
  • 8
@co-to-ma-byc: mieszasz miejsca i pojęcia (strzelam ze jestes forntendowcem?).

php nie ma pojecia co to jest przeglądarka a tym bardziej, że ona ma jakis dom. php operuje na ciagach znakow, dla niego niemal wszystko to string. potem go przekazuje do serwera (apache) a ten wysyla do przegladarki. dopiero w przegladarce jest ten dlugi string zaczynajacy sie od DOCTYPE a konczacy na zamykajacym parsowany i przekształacany na DOM

jak ci poradzono, naprosciej
@konradk dziękuję bardzo za wyjaśnienie :) tak, jestem frontem i w phpa widziałam dzisiaj pierwszy raz na oczy. Ciekawe że pytałam niby doświadczonych pracowników i oni za bardzo też nie ogarniali. Koniec końców jeden z nich rozwiązał to tak że użył trim na tym stringu i dodał z przodu nowa cześć z tym atrybutem. Domyślam się że to średnio ładne rozwiązanie.