Wpis z mikrobloga

Czy do zwrotu towaru zakupionego na #allegro potrzebuje paragonu? Sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu jeśli razem z kupioną rzeczą nie odeślę mu paragonu. Niestety chyba został wyrzucony razem z kopertą. #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yasori: nie potrzebujesz, potrzebujesz dowodu zakupu którym są wasze maile, historia allegro, potwierdzenie przelewu itd. Trafiłeś na oszusta, zgłaszaj do Allegro.
  • Odpowiedz
@Dijuna: Dzięki. Ogólnie to wygląda tak, jakby nie chciał przyjąć zwrotu, podaje mi jakieś paragrafy:

Niestety ostatnie kontrole US potwierdzają nasze zadanie o zwrot paragonu –jest on konieczny

PAR.3 UST. 4 Rozporządzenia w sprawie kas fiskalnych gdzie dokument potwierdzający dokonanie sprzedaży to właśnie paragon otrzymany od nas. Można zapytać w urzędzie skarbowym lub w
  • Odpowiedz
@yasori: prowadzę DG i mam takie sytuacje raz po raz. Dokumentem może być nawet wyciąg z konta bankowego z dowodem przelewu a w niektórych przypadkach nawet umowa na gębę (ale ciężko to udowodnić).

Proponuję:
- wydrukować mail z allegro potwierdzający zakup
- wydrukować potwierdzenie przelewu (o ile nie było za pobraniem)

załączyć to do formularza zwrotu i kazać januszowi pocałować się w trąbkę
  • Odpowiedz
@papciu: zastanawiam się nad niezgodnością towaru z umową, ponieważ wysłał mi koszulkę w rozmiarze XXL na metce materiałowej przyszytej, a na drugiej papierowej było już XL.
  • Odpowiedz
@yasori: zgłaszając niezgodność towaru z umową janusz jest zobowiązany doprowadzić produkt do stanu zgodnego z umową lub zapłacić jakąś tam część kwoty, np. w przypadku gdy wada obniża wartość produktu. Krótko mówiąc janusz nie ma obowiązku zwrócić Ci całej kwoty w tym przypadku (najprościej rzecz ujmując, ale nie wnikam szczególy bo w kontekście Twojej sprawy są one mało istotne)

Jeżeli chcesz zwrot pieniędzy i jak mieścisz się jeszcze w okresie
  • Odpowiedz
@papciu: Wymieniłem z nim właśnie parę maili i wciąż upiera się, że zwróci mi pieniądze dopiero gdy wyślę paragon. Rozumiem, że mam się tym nie przejmować i odesłać mu towar?
  • Odpowiedz
@yasori: Tak, zgłoś zwrot na papierze, wyśli wszystko za potwierdzeniem odbioru. Jak chcesz mu uprzykrzyć życie to zaznacz, że chcesz zwrot przekazem pocztowym więc beniz będzie stratny dodatkowo na kosztach przekazu pocztowego :P

Poczekaj na odpowiedź, jak janusz oleje sprawę i nie odpisze w ustawowym terminie, nie zwróci pieniędzy w ciągu 14 dni od momentu otrzymania Twojego listu, lub jak na papierze Ci napisze, że nie zwróci bo nie ma
  • Odpowiedz