Aktywne Wpisy
heksengerg +200
PeterWeiss +648
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
@ziomegson: nie ma czegoś takiego jak śląska ortografia bo śląszczyzna nie została skodyfikowana. państwo nam nie chce w tym pomóc (jak Kaszubom) ale sami zbieramy kase na badania i niech się gonią, będzie i tak
@ziomegson: to je wolnorynkowo łortografio
Komentarz usunięty przez autora
@B_P_R_D: Nie wiem co to jest, dlatego nigdzie w mojej wypowiedzi nie wspomniałem o "śląskim". Dla mnie to kolejny jaskiniowy dialekt, który może być używany co najwyżej do rozmowy "ze swoimi", ale na ulicy powinno mówić się po polsku.